Brisel

Evropska komisija dala podršku deblokadi Elektroprenosa

Predstavnici Evropske komisije su pozdravili značajan napredak u postizanju funkcionalnosti preduzeća, naročito aktuelno formiranje poslovodstva i izradu revidiranih finansijskih planova

Slika

Zamjenik generalnog direktora za energiju Evropske komisije Fabrizio Barbaso, s jedne strane, i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, s druge strane, razgovarali su o energetskim pitanjima koja su bitna za evropske integracije BiH, saopćeno je na web stranici Delegacije Evropske unije u BiH nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu. 

Plodni razgovori odvijali su se u otvorenoj i iskrenoj atmosferi, gdje se vodilo računa o različitim interesima i političkim i tehničkim/pravnim aspektima. 

Kako se navodi u zaključcima sa sastanka, predstavnici Evropske komisije i Bosne i Hercegovine su naglasili veliki značaj integrisanja Bosne i Hercegovine u evropsko energetsko tržište. Složili su se u pogledu daljnjeg jačanja napora usmjerenih ka postizanju ovog cilja, ne samo u smislu velikog potencijala Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti, nego i proizvodnje električne energije. 

Predstavnici Evropske komisije podsjetili su da se Bosna i Hercegovina potpisivanjem Ugovora o energetskoj zajednici obavezala na sigurnost snabdijevanja energijom, u skladu sa Direktivom 2005/89. Predstavnici Bosne i Hercegovine, uključujući dva entiteta, potvrdili su da funkcionalno preduzeće za prenos električne energije koje pokriva teritoriju cijele zemlje predstavlja jedan od kamena temeljaca sigurnog snabdijevanja električnom energijom cijele Bosne i Hercegovine. 

Predstavnici Evropske komisije su pozdravili značajan napredak u postizanju funkcionalnosti preduzeća, naročito aktuelno formiranje poslovodstva i izradu revidiranih finansijskih planova, kao i sveobuhvatan dogovor akcionara sa ciljem da se Elektroprenos učini potpuno funkcionalnim. 

Premijeri oba entiteta i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa obavezali su se – u okviru svojih nadležnosti – na doprinos operativnoj sigurnosti, funkcionalnosti i održivosti Elektroprenosa. Biće osiguran dugoročan kapacitet prenosne mreže Elektroprenosa kako bi se zadovoljila razumna tražnja. Premijer oba entiteta usaglasili su se o sljedećem: 

Preostali zadaci uspostavljanja (pune) nove uprave i odobrenja financijskog izvješaja za 2012. godinu će biti završen do 28. februara 2014. godine. 

Trenutnim finansijskim potezima će između dvaju akcionara biti podijeljeno ne više od sto miliona KM prikupljenih prihoda. Distribucija bilo kojih dodatno akumuliranih prihoda neće biti urađena prije usvajanja desetogodišnjeg plana razvoja prenosne mreže od strane opšte Skupštine akcionara i odobrenog od strane regulacionog tijela (DERK). 

Premijeri oba entiteta složili su se da će stručnjaci Sekretarijata Energetske zajednice pružiti tehničku podršku Elektroprenosu BiH za završavanje srednjoročnog plana investicija i desetogodišnjeg plana razvoja prijenosne mreže, kako bi se osiguralo da Bosna i Hercegovina ispoštuje Ugovor o energetskoj zajednici. Ovi investicioni planovi će biti dostavljeni Sekretarijatu prije 10. februara 2014. godine. Sekretarijat će dati stručnu procjenu do kraja februara 2014. godine. 

Predstavnici Evropske komisije su informisali prisutne da je krajem decembra završen projekat tehničke pomoći, koji je finansirala EU, za usklađivanje zakonodavstva o električnoj energiji sa zahtjevima EU. Delegacija EU će osigurati da završni izvještaj bude dostavljen ključnim akterima u Bosni i Hercegovini. Usvajanjem neophodne legislative prije 2015. godine, Bosna i Hercegovina će ispuniti svoje obaveze u vezi sa električnom energijom koje ima prema Ugovoru o Energetskoj zajednici.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.