Draško Aćimović

Evropa se akcizama oprostila od BiH

Posljednjim danima ove teške, turobne i potpuno bespomoćne godine u BiH, Evropa se od BiH oprostila akcizama i dala do znanja političkim vođama na vlasti da im definitivno ne vjeruje.

Da bi se građani mogli orijentisati u moru besmislenih fraza vezanih za temu o akcizama, ovo što je nedavno izgasano je najobičnije povećanje cijena goriva od 10 procenata!

Deset procenata poskupljenja goriva, koje će za sobom povući niz drugih poskupljenja, jer to je još uvijek jedan od osnovnih parametara u ekonomiji, bez obzira što neki od aktera glasanja za poskupljenje govore svojim nemuštim ekonomskim vokabularom, da je poskupljenje ustvari pojeftinjenje.

Cijela operacija je urađena manipulacijom da je poskupljenje “samo 0,15 feninga”, što svakom čovjeku ostavlja dojam nečeg ne osobito velikog. Međutim, radi se o 10 procenata novih nameta! Deset procenata i tako nemoralno visokih nameta u BiH, što je samo “hipoteka” za famoznih 500 miliona eura kredita o kojima se priča, koje će bh. vlasti ponovno podići.

Ne govori se o tome da će tim zaduženjem BiH ući u visokokritičnu zonu bankrota. Priče o granici zaduženja od 60 posto po Mastrihtskom sporazumu su laž, jer taj sporazum važi samo za razvijene zemlje EU. BiH spada u zonu ZEMALJA U RAZVOJU i granica kritičnog zaduženja je 40 posto, a BiH je i bez novog zaduženja odavno prešla 40 posto.

Da bi se shvatila suština onoga što se desilo, moramo uzeti u obzir činjenicu da se skoro ništa od planiranih reformi predloženih od strane međunarodne zajednice i međunarodnih finansijera 2015. godine u BiH nije napravilo, a što bi dovelo do stabilizacije ekonomskog stanja u zemlji i finansijske konsolidacije. Stranci su, što je potpuno logično, da bi zaštitili svoje novce uložene u BiH, morali pribjeći posljednjoj mjeri, a to je da od tih neodgovornih političara traže da usvoje povećanje poreza (akciza) na teret građana.

Političari na vlasti u BiH, koji su svojom nemilosrdnošću doveli do ove situacije, nisu više imali alternative i morali su to prihvatiti. Ovo je potpuni poraz politika temeljenih na mržnji, laži, strahu i nedogovornosti prema narodu. Ovo je potpuni poraz bezidejnosti za pokretanjem bilo kakve inicijative u smjeru ekonomskog oporavka.

Ovo je potpuni poraz povjerenja međunarodne zajednice u BiH. Evropa i svijet su se uvjerili da više nemaju partnera za razgovor u BiH i cijenu tog potpunog razlaza, platiće, nažalost, ponovo građani.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.