Zekerijah Osmić

Evidentirano 28 prijava za korupciju u Ministarstvu odbrane i oružanim snagama BiH

Implementacija Antikorupcionog sistema “Etička linija” u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH

Slika

U tri mjeseca implementacije Antikorupcionog sistema Etička linija u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanim snagama BiH evidentirano je 28 prijava koje se odnose na kršenje internih procedura, nepravilnosti u računovodstvu i finansijama, javnim nabavkama, u zapošljavanju, zloupotrebi položaja i druge koruptivne radnje.

Kako je danas na pres-konferenciji istaknuto Ministarstvo odbrane BiH je prva institucija u državi koja je pokrenula projekt nulte tolerancije na korupciju što potvrđuje odlučnost institucije da se suoči sa svim nepravilnostima u radu.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić kazao je danas da je projekt fokusiran na iznalaženje rješenja za uspostavu komunikacijskih kanala za efikasno otkrivanje i rješavanje nepravilnosti i korupcije unutar institucije.

Naglasio je da je od decembra do danas organizirano niz aktivnosti u okviru ovog projekta kao što je uspostavljanje elektronskog sistema za prijavu nepravilnosti koji omogućava besplatno i anonimno prijavljivanje nepravilnosti putem web sajta.

– Uspostavljena je procedura kojom se regulira način, postupci te rokovi postupanja sa svakom podnesenom prijavom o nepravilnosti, pokrenuta je interna informaciona kampanja o promoviranju "Etičke linije", a izrađen je i dokument "Politike izgradnje integriteta, smanjenja rizika i borbe protiv korupcije" – kazao je ministar.

Osmić je istakao da dokument predstavlja važan alat koji će moći svakodnevno upotrebljavati za efikasnu prevenciju i borbu protiv korupcije u odbrambenom sistemu, a sve ovo ukazuje na jasno opredjeljenje Ministarstva za nastavak proaktivnog i sistemskog pristupa u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije u odbrambenom sistemu.

Koordinator projekta iz Sektora za obavještajno-sigurnosne aspekte Kemal Korjenić kazao je novinarima da nijedna prijava koja dospije putem "Etičke linije" ne može biti korigirana ili obrisana, dodajući da je borba protiv korupcije strateško opredjeljenje Ministarstva.

Naveo je i podatak da je za implementaciju ovog projekta u prošloj godini izdvojeno 5.667 KM, dok je planirano u ovoj godini izdvojiti 2.527 KM što su, kaže Korjenić, skromna sredstva čija je svrha prevencija i sprečavanje zloupotrebe budžetskih i drugih sredstava koja su povjerena Ministarstvu.

Generalni inspektor Ministarstva odbrane BiH brigadir Enes Husejnović je kazao da je od 28 predmeta, 19 zatvoreno pri čemu su tri predmeta osnovana, a za pet predmeta je preporučeno da postoje druga sredstva rješavanja (agencije za provođenje zakona, lanac komandovanja i kontrole i upravni postupak).

Dodao je da je navod o uzimanju novca za prijem u profesionalnu vojnu službu imao elemente krivičnog djela te je dostavljen Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Zaključeno je da se "Etička linija" pokazala kao savremen alat kojim se iniciraju i nadgledaju ispitivanja i istrage navoda o lošem ponašanju pripadnika Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, a omogućava interakciju između prijavljivača nepravilnosti i inspektora Ministarstva.

"Etička linija" u Ministarstvu odbrane BiH uspostavljena je u svrhu poduzimanja kontrolnih mehanizama koji će garantirati adekvatnu reakciju na svaku i najmanju nepravilnost u radu ovog ministarstva.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.