Odlična saradnja EUFOR-a i Ministarstva odbrane BiH

EU investira 363.000 eura za unapređenje sigurnosti letova u BiH

Komandant EUFOR-a u Bosni i Hercegovini generalmajor Helmut Habermayer, nakon potpisivanja Pisma namjere u bazi Butmir s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom o unapređenu sigurnosti letova, izjavio je da je to još jedan primjer odlične i dragocjene saradnje EUFOR-a i Ministarstva odbrane BiH.

– Mi zajedno udružujemo snage s ciljem sigurnosti i stabilnosti kroz investiranje kojim se unapređuju kohezija i strateška saradnja. Evropska unija investira 363.000 eura u sistem zajedničke zrakoplovne komunikacijske mreže. Cilj ove investicije i saradnje je visok nivo sigurnosti letova time što će biti korištena samo jedna mreža izvan kontroliranog zračnog prostora za letjelice EUFOR-a i Oružanih snaga BiH koje lete u istom području.

EUFOR će osigurati dvije konekcije i dva terminala – u Rajlovcu i Mahovljanima za rad kontrolora za mrežu zrakoplovstva Oružanih snaga BiH. U okviru investicije 363.000 eura, EUFOR će instalirati opremu zrakoplovne komunikacijske mreže na tri radio-relejna tornja: Pločno, Leotar i Veliki džep, koja pripadaju Ministarstvu odbrane BiH i koje ih održava, kako bi udvostručavanjem kapaciteta bila unaprijeđena sigurnost letova za obje strane.

EUFOR se dokazao kao snažan i pouzdan partner, što se posebno odnosi na helikoptersku medicinsku evakuaciju tokom brojnih vanrednih situacija, rekao je komandant također.

– Potpisivanjem današnjeg Pisma namjere ojačaćemo naše partnerstvo poboljšanim strateškim sposobnostima koje će pružiti viši nivo sigunosti letenja – zaključio je u ovom obraćanju novinarima.

Ministar Zukan Helez je pojasnio da je riječ o donaciji 363.000 eura od misije EUFOR-a, dok će bosanskohercegovačka strana zauzvrat ustupiti radio-relejna čvorišta na nekoliko lokacija, čime dobija nezavisnu komunikacijsku mrežu prvi put.

– Time će biti omogućeno da naši helikopteri neometano i sigurno lete, ne samo na ovim našim zajedničkim vježbama, nego i za pomoć civilnom stanovništvu posebno u periodima naglašenih prirodnih katastrofa i nedaća – Helezove su riječi.

Zahvalio je komandantu EUFOR-a koji uskoro završava misiju i odlazi z BiH te se ministar odbrane BiH nada dobroj saradnji i s Habermayerovim nasljednikom na dužnosti.

Potpisivanje Pisma namjere je završni i dobar čin za Oružane snage BiH jer daje sigurnost i nezavisnost u letenju, kazao je ministar Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.