Zlatko Lagumdžija

EU će pokazati solidarnost i u BiH i u Srbiji

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sastao se u Sarajevu sa komesarkom Evropske unije za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krize Kristalinom Georgievom.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu sa komesarkom Evropske unije za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krize Kristalinom Georgievom.

Nakon sastanka, ministar Lagumdžija je potvrdio da se procjena EUFOR-a poklapa s procjenom Oružanih snaga BiH da je trenutno oko 23.000 km2 BiH, što je 40 posto teritorije, direktno pod uticajem ovoga nevremena.

– Nama je sada najvažnije da imamo urgentnu pomoć. Informisao sam komesarku Georgievu o našim planovima da veoma brzo pređemo u drugu fazu za koju nam je potrebna njihova pomoć da bi se napravila odgovarajuća procjena štete – rekao je Lagumdžija.

Naredna faza, kaže, je obnova i rekonstrukcija gdje je siguran da će pomoć i iskustvo EU-a u ocjeni onoga što se trenutno dešava biti od velike pomoći, vezano za odluke koje će se donositi prilikom obnove i rekonstrukcije BiH.

Lagumdžija je komesarku posebno izvijestio o saradnji koju BiH ima s prijateljima iz Srbije i Hrvatske, te da se ovdje radi o obnovi BiH i svih njenih dijelova.

– Istovremeno, izvijestio sam Georgijevu da je ovo i šansa da se u regionu pokaže novi vid solidarnosti i saradnje, kao dijela jednog zajedničkog evropskog prostora. U tom svjetlu smo već pokrenuli odgovarajuće aktivnosti da s našim prijateljima iz Srbije i Hrvatske radimo na jednom regionalnom pristupu, ne samo u sanaciji šteta i urgentnom rješenju nego i sutra u procesu obnove – rekao je Lagumdžija.

Osvrćući se na često pitanje medija „da li EU ima različite pristupe prema BiH i Srbiji“, naglasio je da nema i da će EU i u BiH i u Srbiji pokazati solidarnost potvrđujući da će BiH i Srbija raditi zajedno da se ova nesreća što prije zaustavi i da se krene ka putu obnove.

Komesarka Georgieva je izrazila duboko suosjećanje sa građanima u BiH ugroženim poplavama. 

 -Mi smo odmah odgovorili na zahtjeve vlasti BiH. Iz 16 zemalja članica EU, trenutno se 150 Evropljana nalazi na terenu u BiH koji između ostalog pomažu i s helikopterima, pumpama, čamcima te sa ostalom opremom koja je potrebna za spašavanje života – rekla je Georgieva.

Zbog velikih razmjera katastrofe, najavila je da će pomoć stizati i u narednom periodu, dodajući da će prioritet biti da se spriječe daljnja slamanja brana na riječnim tokovima.

– EU će pokazati solidarnost sa cijelom BiH – poručila je komesarka Georgieva koja će večeras održati sastanak i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i entitetskim premijerima Nerminom Nikšićem i Željkom Cvijanović. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.