Bratislava

Ermina Salkičević- Dizdarević i Dušan Petrik otvorili Poslovni forum „B2B“

Poslovni forum „B2B“ Bosne i Hercegovine i Republike Slovačke, koji je okupio predstavnike iz metalske, mašinske i elektroindustrije, građevinarstva, konsaltinga, i drugih grana privrede

Slika

24. aprila 2014. godine organizovan je Poslovni forum „B2B“ između Bosne i Hercegovine i Republike Slovačke, koji je okupio predstavnike iz metalske, mašinske i elektroindustrije, građevinarstva, konsaltinga, i drugih grana privrede. BH privrednu delegaciju su činile 11 bh kompanija, predstavnici FIRMA projekta i predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH.

Susret privrednih delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Slovačke je dobar korak na putu poboljšanja trgovinske razmjene dviju zemalja, ali otvara mogućnosti Bosni i Hercegovini kada je u pitanju transfer iskustava Slovačke iz oblasti malog i srednjeg preduzetništva, te oblasti podrške stranih investicija i privlačenja stranih investitora.

Poslovni forum su svečano otvorili zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, gđa. Ermina Salkičević- Dizdarević i državni sekretar Ministarstva za ekonomiju Republike Slovačke, g. Dušan Petrik.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, gđa. Ermina Salkičević- Dizdarević je istakla da „I pored naznaka određenog blagog rasta trgovinske razmjene između dvije zemlje, Bosna i Hercegovina je vrlo zainteresovana za uspostavljanje intenzivnije ukupne ekonomske i trgovinske saradnje sa Republikom Slovačkom, posebno u smislu povećanja obima i diverzifikacije trgovinske razmjene, te povećanja uzajamnih investicija.“

Adekvatan pravni okvir za ostvarivanje ovakve saradnje omogućen je i kroz potpisane sporazume koje regulišu ekonomske odnose između dvije zemlje.  To su, između ostalih, Sporazum između Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike o unaprjeđenju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, Sporazum o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovačke, te Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropskih zajednica, odnosno Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima.

Nakon zvaničnog, ceremonijalnog dijela uslijedili su bilateralni sastanci bosanskohercegovačkih i slovačkih poduzetnika.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.