Vojin Mijatović za N1

Erdogan vraća Dodika u institucije koje je blokirao

Sa potpredsjednikom SDP-a Vojinom Mijatovićem komentarisali smo između ostalog i današnji sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa predsjednikom Turske Recepom Tayyjipom Erdoganom, a za N1 je posebno istakao sastanak Dodika sa Erdoganom, kao i njegov povratak u institucije BiH. Poručio je kako “Erdogan Dodika vadi iz problema”.

Erdogan je došao na svadbu porodici Izetbegović i usput riješio da posjeti institucije BiH i to nije uredu i ponavlja se da predsjednici na određen način stavljaju institucije BiH ispod naših plemenskih lidera i njihovih interesa. Mislim da će svako normalan u ovoj državi reagovati na određen način zbog toga. BiH je očigledno samo dobra za rođendane, svadbe…“, izjavio je Mijatović.

Nije nikakvo iznenađenje što će Dodik doći na sastanak sa Erdoganom, dodao je Mijatović te poručio da će “čitav cirkus koji Dodik pravi u državi još kratko trajati”.

Nažalost, Predsjedništvo ne funkcioniše od početka ovog mandata. Ovo nije ni prvi ni posljednji put da je Dodik slagao i BiH i međunarodnu zajednicu i nije prvi put da je namagarčio opoziciju u Republici Srpskoj. Vrlo brzo će progutati Dodik Inzkovu odluku i deblokirati institucije BiH koje nije blokirao nego pravi cirkus“, istakao je Mijatović.

O tome šta se dešava sa opozicijom u RS, Mijatović je kazao kako ih je “Dodik stavio tamo gdje im je mjesto, da budu vječita opozicija”.

Uvukao ih je po 20. put u istu igru i sa posljednjom Inzkovom odlukom. Ne razumiju da je to igra, farsa Milorada Dodika i trebaju da budu tu gdje im je mjesto a to je opozicija. Oni su nijemi posmatrači na politička dešavanja a Dodik se igra kako sa njima, tako i sa koalicionim partnerima i to tako godinama traje“, rekao je za N1 Mijatović.

Govorio je u Novom danu i o odnosima Milorada Dodika sa Rusijom.

Dodik je izjavljivao i da će zaustaviti NATO put BiH, pa to nije uradio i on faktički traži izlaz kako da napravi ‘new deal‘ sa Amerikancima. Stvari ne idu kako je planirao i nervoza je s te strane“, istakao je.

Komentarišući novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i izjavama Dodika da je on “nelegalan”, MIjatović je kazao da je očito da “Schmidt nije nelegalan za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je šef Miloradu Dodiku”. “Jasne su izjave Vučića prema novom visokom predstavniku, a Schmidta poznaje i Dodik. Kada smo imali blokadu državu i kad smo usklađivali naše zakonodavstvo sa EU, Schmidt je dolazio u BiH i Dodiku pojašnjavao da nije način da blokira državu i tada je Dodik to shvatio kao što će i sada“, izjavio je.

Dodao je i da je tada Schmidt spasio Dodika od sankcija EU.

U ovom trenutku preko 70.000 ljudi u Srbiji rade u firmama gdje je njemački kapital. Srbiji je bitniji odnos sa Njemačkom nego sa avanturama Dodika i njegovim preživljavanjem. Ako Vučić bude birao između Njemačke i Schmidta i Dodika, Dodik gubi i to je Dodiku jasno“, komentarisao je Mijatović.

Očekivao je podršku Srbije u ovome. VIdite da ide svako pet dana kod Vučića, moli, plače… Mislim da je Vučiću muka od Dodika, postaje mu teret. Trenutno dva tereta ima Vučić a to su Dodik i Kosovo“, istakao je.

Mijatović se osvrnuo na današnji sastanak Erdogana sa članovima Predsjedništva BiH, te istakao da je Dodiku današnji sastanak važan sa predsjedjnikom Turske te naveo da ga “on vadi iz problema”.

Erdogan vraća Dodika u institucije koje je blokirao i za koje je rekao da neće više doći. Kad se danas sastane sa Erdoganom, više neće biti problem da dođe na sljedeću sjednicu Predsjedništva. Nakon buke oko Inzkove odluke ne znam da je izlazio sa izjavama o negiranju genocida“, rekao je.

Mijatović je rekao i kako neke informacije govore da će se Dodik vrlo brzo sastati sa Schmidtom na jednom forumu.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.