Denis Bećirović

Entitet RS ugrožava mirovni proces

Poštovani predstavnici medija,

Obavještavamo vas da će poslanik SDP BiH u Parlamentu BiH Denis Bećirović, sutra (1. augusta 2016.) na 34. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tražiti uvrštavanje nove tačke u dnevni red pod nazivom: Prijedlog zaključaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine povodom zakazivanja antidejtonskog, antiustavnog i nelegalnog referenduma u bosanskohercegovačkom entitetu RS kojim se najozbiljnije ugrožavaju mir i mirovni proces u državi Bosni i Hercegovini.

U prilogu vam dostavljamo tekst prijedloga zaključaka koje ću obrazložiti i predložiti s ciljem da isti budu usvojeni u Predstavničkom domu na sutrašnjoj sjednici.

 

Broj:

Sarajevo, 1.8.2016. godine

 

PREDSTAVNIČKI DOM

PARLAMENTARNE SKUPŠTINE

BOSNE I HERCEGOVINE

N/r predsjedavajućeg Mladena Bosića

Predmet: Uvrštavanje nove tačke u dnevni red 34. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

U skladu s članom 71. stav (1) Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, br. 79/14, 81/15 i 97/15), predlažem da se u dnevni red 34. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uvrsti nova tačka pod nazivom:

Prijedlog zaključaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine povodom zakazivanja antidejtonskog, antiustavnog i nelegalnog referenduma u bosanskohercegovačkom entitetu RS kojim se najozbiljnije ugrožavaju mir i mirovni proces u državi Bosni i Hercegovini.

 

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA:

1) Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Predstavnički dom) podsjeća organe vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS na jasno definiranu ustavnu odredbu  prema kojoj entiteti u državi Bosni i Hercegovini moraju u potpunosti poštivati Ustav države Bosne i Hercegovine, koji je nadređen ustavima i zakonima entiteta. Dejtonskim mirovnom sporazumom jasno je uspostavljena normativno-hijerarhijska supremacija Ustava države Bosne i Hercegovine u odnosu na ustavno i redovno pravo entiteta. Prema tome, entiteti su podređeni suverenitetu  i teritorijalnom integritetu  države Bosne i Hercegovine i njihova je obaveza da se potpuno pridržavaju Ustava države Bosne i Hercegovine i odluka institucija Bosne i Hercegovine.

2) Predstavnički dom snažno ističe da je obaveza poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti države Bosne i Hercegovine suštinski dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i jasno propisana obaveza u Dejtonskim mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine. U skladu s odredbama domaćeg i međunarodnog prava, zahtijevamo od svih nadležnih državnih institucija, kao i institucija koje su uspostavljene aneksima Dejtonskog mirovnog sporazuma da odlučno zaustave sve jednostrane antidejtonske i antiustavne aktivnosti organa bh. entiteta RS. Dejtonski mirovni sporazum je kompleksan međunarodni sporazum koji nije moguće jednostrano i parcijalno mijenjati, a da se ne dovede u pitanje njegova cjelovita arhitektura. On je izrađen s namjerom da bude u cijelosti primijenjen i da se Bosna i Hercegovina njime uspostavi sa svim svojim funkcijama kao normalna evropska država.

3) Predstavnički dom naglašava činjenicu da su sve strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma zahtijevale imenovanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i obavezale se da će olakšati rad visokog predstavnika, kao i da će u potpunosti sarađivati sa visokim predstavnikom. Sporazumom strana potpisnica Aneksa 10 visoki predstavnik je definiran kao konačni organ u Bosni i Hercegovini koji ima mandat da čuva mir, nadzire implementaciju Mirovnog sporazuma i rješava bilo koje poteškoće koje se javljaju u toku njegove implementacije. Svako osporavanje i negiranje uloge i ovlaštenja visokog predstavnika predstavlja opasni pokušaj unilateralnog napuštanja Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane bosanskohercegovačkog entiteta RS.

4) Predstavnički dom osuđuje antidejtonsko i pravno neutemeljeno osporavanje uloge visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini od pojedinih organa bh. entiteta RS. Ovlaštenja visokog predstavnika nisu zasnovana samo na Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma već i u međunarodnom pravu. Održavanje mira u Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnog mira i sigurnosti, predstavlja legitimni cilj najviše vrijednosti zbog čega je, u konačnom, i sklopljen Dejtonski mirovni sporazum. OHR je institucija Dejtonskog mirovnog sporazuma i dokle god on bude mjera državnog uređenja Bosne i Hercegovine, dotle će i OHR ostati.

5) Predstavnički dom poziva međunarodnu zajednicu i njenog visokog predstavnika u Bosni i  Hercegovini da u zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma u praksi pređu s terena praznih riječi i fraza na teren prava. Dok Ustav Bosne i Hercegovine ne bude usaglašen u svim svojim elementima s međunarodnim pravom i dok postoje javni zvaničnici u bh. entitetu RS koji zagovaraju politiku jednostranog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik dužan je koristiti ovlaštenja koja ima prema članu 5. Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma – da bude konačni tumač njegovog sadržaja, imajući u vidu da je Dejtonski mirovni sporazum po svojoj prirodi međunarodni ugovor, dakle dio međunarodnog prava i da ne može biti jednostrano raskinut.

6) Predstavnički dom upozorava organe bosanskohercegovačkog entiteta RS da je raspisivanje entitetskog referenduma po pitanjima koja su, po bilo kojem osnovu u nadležnosti države Bosne i Hercegovine, državnih institucija i koja se tiču svih građana i naroda Bosne i Hercegovine, antidejtonski i protuustavni čin koji ugrožava mir i sigurnost svih naroda i građana Bosne i Hercegovine. Odluka o raspisivanju entitetskog referenduma u bh. entitetu RS o konačnoj i obavezujućoj odluci Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine, kao i javne najave zvaničnika bh. entiteta RS da planiraju organizirati niz referenduma u narednom periodu, predstavlja direktno kršenje suštinskih dijelova Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine s nesagledivim posljedicama.

7) Predstavnički dom posebno podvlači činjenicu da su potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma (uključujući i Aneks 4 ovog sporazuma) precizno riješili pitanje kontinuiteta u članu 1. Ustava Bosne i Hercegovine. Ustavotvorac je precizno opisao da priznaje jedino kontinuitet države Bosne i Hercegovine i nijednom riječju u ustavnoj odredbi o kontinuitetu nije spomenuo bilo kakav oblik kontinuiteta entiteta u državi Bosni i Hercegovini. Imajući u vidu ove elementarne ustavne činjenice, Predstavnički dom ocjenjuje da je krajnje neprihvatljivo, neutemeljeno i opasno kršiti suštinske i precizno definirane ustavne odredbe o kontinuitetu države Bosne i Hercegovine.

8) Predstavnički dom smatra da je nedopustivo da se organi bosanskohercegovačkog entiteta RS ne smatraju pravno i politički obaveznim da poštuju cjelinu Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovih aneksa. Neprihvatljiv je pokušaj organa bh. entiteta RS da iz Dejtonskog mirovnog sporazuma uzimaju samo ono što im ide u prilog jačanja entitetske vlasti, a brojne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine koje garantiraju državnost i suverenitet Bosne i Hercegovine tumače na način da ih one pravno i politički ne obavezuju i time dovode u pitanje cjelinu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.