KO SDP SBK

Enes Memić mora van iz Binasa Bugojno!

Jedno od preduzeća koje je decenijama gradilo i hranilo ne samo Bugojno nego i Bosnu i Hercegovinu je Binas d.d. iz Bugojna. Gigant namjenske industrije s perspektivnom proizvodnjom i provjerenim partnerima širom svijeta trebalo je biti garant razvoja Bugojna i perspektive ostanka mladih na ovim prostorima.

Tako je i bilo dok ovo preduzeće nije poklopila šapa SDA i koje je postalo siguran dom za veliki broj nesposobnih rođaka i prijatelja SDA funkcionera Vrbaske doline koji su svakog dana sve dublje i dublje gurali Binas d.d. u provaliju iz koje nema povratka.

Danas je, potpuno opravdano, održan štrajk upozorenja nezadovoljnih radnika kojima se mjesecima ne isplaćuju plate i topli obroci. Direktor, Enes Memić, provjereni SDA kadar, se, po svom običaju, krije od radnika i vjerovatno očekuje da će Melika, Fadil ili Bakir izvaditi pare iz šteka i poslati zarađene plate radnicima, a on će se opet moći slikati s njima kad budu usputno prolazili kroz Bugojno.

I onda otići negdje na pečenje. A radnici se do tada mogu slikati s neplaćenim računima i ratama kredita.

Budućnost Bugojna i Bosne i Hercegovine je u radnicima koji stvaraju nove vrijednosti. Da nema njih ne bi bilo plata ni za prosvjetu, zdravstvo, policiju, administraciju i zato svi nivoi vlasti – od načelnika Ajkunića, ministra Hrnjića, premijera Lende i drugih moraju napokon prestati prebacivati odgovornost na druge nivoe vlasti i početi raditi posao za koji su itekako dobro plaćeni – brinuti za o pravima građana koji im svojim radom zarađuju plate.

Zastupnici SDP BiH na svim nivoima s područja Srednjobosanskog kantona čvrsto podržavaju opravdane zahtjeve radnika i smatramo da se hitno moraju isplatiti najmanje dvije zaostale plate. Neophodno je i po hitnom postupku smijeniti direktora Memića, uprave i nadzornog odbora i zakonski ga sankcionisati za stanje u koje je doveo Binas d.d. Bugojno.

Vrijeme da je se radnicima pravda vrati – sada!