Sinha Kurbegović

Energetska efikasnost javnih objekata imperativ u lokanim zajednicama Unsko-sanskog kantona

Početak implementacije projekta “Preliminarni energetski pregled i pilot-projekti utopljavanja objekata“, u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP).

Slika

Do prije koju godinu energetska efikasnost je za mnoge u Unsko-sanskom kantonu bila tek apstraktni pojam, dok je danas, slijedeći svoju definiciju, kao suma isplaniranih i provedenih mjera s ciljem korištenja minimalno moguće količine energije, imperativ u svim lokalnim zajednicama i nezaobilazan faktor u planiranju, pišu Poslovne novine. 

Da se sa deklarativnog zalaganja pređe na djela i konkretne projekte koji će rezultirati opipljivim rezultatima u dobroj je mjeri zaslužno Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona. 

Početkom implementacije projekta “Preliminarni energetski pregled i pilot-projekti utopljavanja objekata“, u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP), Ministarstvo je prije nešto više od godinu dana najavilo set aktivnosti čiji su rezultati iz dana u dan sve vidljiviji, a ovih su dana analizirani prvi učinci. 

Kako za Poslovne novine naglašava ministrica Sinha Kurbegović, projekt ima za cilj kreiranje pravnih, institucionalnih i ekonomskih uvjeta za intenzivnije korištenje mjera energetske efikasnosti, kako bi bila potaknuta primjena načela energetske efikasnosti u objektima koji su u vlasništvu Unsko-sanskog kantona. 

– U tu svrhu izrađena je Studija o energetskoj efikasnosti javnih objekata Unsko-sanskog kantona koja će biti upućena u dalju proceduru prema Vladi i Skupštini Kantona. Ona prikazuje energetski pregled postojećeg stanja za sve javne ustanove i institucije – osnovne i srednje škole, bolnice i domove zdravlja, vrtiće, sudove, policijske uprave – pojasnila je Kurbegović. 

Ona dodaje da je uz utvrđivanje stvarnog stanja potrošnje energije u objektima, tu i prikaz mogućih mjera energetske efikasnosti, koje uključuju procjenu iznosa ulaganja u provedbu predloženih mjera i očekivane iznose uštede energije s rokovima povratka novčanih ulaganja. 

– Time je stvorena mogućnost da javne kantonalne institucije mogu svoje objekte kandidirati kao projekte prema različitim fondovima, od kantonalnih i entitetskih do državnih i međunarodnih – kazala je Kurbegović. 

Da se utopljavanjem postižu uštede od 40 do 50 posto, prije Studije pokazali su pilot-projekti realizirani u nekoliko ovdašnjih općina. 

S obzirom na to da se njihovom realizacijom značajno doprinosi zaštiti okoliša, dijelom su ili u cjelosti finansirani iz sredstava ekoloških naknada. Među prvima u ovaj je proces krenula općina Cazin u kojoj je realiziran prvi projekt zahvaljujući i sredstvima ekoloških naknada. 

Ukupna vrijednost projekta bila je 175 hiljada KM, od čega je UNDP finansirao 35 hiljada KM, a ostatak općina Cazin, na način da je polovina sredstava osigurana iz budžeta, a druga polovina iz ekoloških naknada. 

Postignuta je velika finansijska ušteda, od 30 hiljada KM godišnje, što znači da će se cijela investicija sama isplatiti za pet do šest godina, a evidentno je i smanjenje zagađenja zraka. 

Projekte energetske efikasnosti realiziraju i u drugim općinama USK. U Strategiji razvoja Bihaća među prioritetima za ovu godinu, kao jedna od odrednica vizije razvoja ovog grada, nalazi se upravo program energetske efikasnosti. 

Među razvojnim ciljevima je "poboljšanje energetske efikasnosti u gradu za 10 posto do 2018. godine". Uštede od minimalno 40 posto očekuju u Kantonalnoj bolnici "dr. Irfan Ljubijankić" , gdje se, u okviru projekta energetske efikasnosti koji se realizira u saradnji s Češkom razvojnom agencijom, priprema zamjena postojećeg sistema grijanja znatno jeftinijim. 

Uz to, uz podršku UNDP-a, pokrenut je i projekt utopljavanja objekata bolnice, što će sve u cjelini doprinjeti uštedama u ovoj ustanovi, izuzetno značajnim, ukoliko se ima u vidu i činjenica o posljedicama velikog požara koji je prošle godine uništio većinu kapaciteta ove ustanove, pišu Poslovne novine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.