Elvir Karajbić izabran za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Većina federalnih parlamentaraca podržala je izbor Karajbića na mjesto na kojem je do danas sjedio Edin Mušić iz SDA, a koji je izabran za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Karajbić već tri mandata obnaša dužnost SDP-ovog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Prvi put je za federalnog parlamentarca izabran 2010. godine sa liste SDP-a, drugi put 2014. godine, a na ovogodišnjim izborima po treći put uspio je obnoviti mandate.

U period od 2006. do 2010. godine radio je kao inspektor za reviziju i kontrolu u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a od 1998. do 2006. godine bio je zaposlen kao federalni inspektor u Finansijskoj policiji Federacije Bosne i Hercegovine.

U mandate od 2014. do 2018. godine obnašao je dužnost šefa Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. On je na mjesto predsjedavajućeg izabran kao prijedlog SDP-a, Naše stranke i Demokratske fronte.

Na ovaj način lijevo orijentisane stranke jasno su demonstrirale nadmoć u donjem domu federalnog organa zakonodavne vlasti.

Ovakav ishod uslijedio je nakon što su sve stranke, osim SDA I HDZ-a BiH, nastavile današnje zasjedanje Federalnog parlamenta uprkos tome što je Edin Mušić pokušao odgoditi raspravu o izboru predsjedavajućeg.

Naime, nakon što je Mušić odgodio raspravu i napustio salu Parlamenta FBiH zajedno sa zastupnicima SDA i HDZ, ostatak parlamentarnih stranaka prikupio je dovoljan broj potpisa za nastavak sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Nastavak je započeo u 16:30 sati, a pozivi su bili dostavljeni i federalnim parlamentarcima iz reda SDA i HDZ-a, a koji se na njih nisu odazvali.

Ukupno 52 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH stavilo je svoje potpise na zahtjev za nastavkom sjednice.

S obzirom da se na poziv nije odazvao ni Mušić, predsjedavanje današnjom sjednicom je preuzeo najstariji izabrani zastupnik Mile Atlagić iz SDP-a.

Na današnjoj sjednici nisu izabrani zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i to će biti urađeno u narednom periodu, a SDA-u i HDZ-u ostavljena je mogućnost da se obrate Ustavnom sudu FBiH ukoliko smatraju da su danas prekršene procedure.

Karajbića je za predsjedavajućeg podržalo 52 zastupnika.

Sjednica je prekinuta nakon izbora predsjedavajućeg.

Izvor: Klix.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.