Forum žena SDP BiH

Eliminacija rodnozasnovanog nasilja – socijaldemokratski stav

Forum žena Socijaldemokratske partije pridružuje se obilježavanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, i to organizacijom uličnih akcija koje će se održati širom Bosne i Hercegovine, u subotu 3. decembra 2016. godine sa simboličnim početkom u 11:55h.

Razorna moć rodno zasnovanog nasilja sprječava žene da aktivno sudjeluju u društvenom i političkom životu, narušava odnose u porodici i zajednici i negativno djeluje na cjelokupno društvo. Prema nalazima istraživanja u BiH, više od polovine žena doživjelo je bar neki oblik nasilja nakon što je navršilo 15 godina.

Nasilje nad ženama i nasilje u porodici nisu ekscesni oblici nasilja već su rezultat sistematskih odnosa rodne neravnopravnosti i nesrazmjernog odnosa moći između muškaraca i žena.

Kao socijaldemokratkinje, iznimno smo zainteresirane za potpuno razobličavanje rodno zasnovanog nasilja i poduzimanje mjera za njegovo suzbijanje do eliminacije jer je ono, uz druge faktore, jedna od zapreka postizanju ravnopravnosti i jednakopravnosti u društvu, a samim tim i bržem razvoju cjelokupnog društva.

Akcije će se održati u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bihaću, Novom Travniku, Bugojnu, Fojnici, Zenici, Kaknju, Maglaju, Odžaku, Brčkom, Zvorniku, Banja Luci, Gradišci i Rogatici.

U Kantonu Sarajevo akcija će se održati ispred Katedrale Presveto Srce Isusovo, Trg  Fra Grge Martića u 11:55 h. Pozivamo Vas da svojim prisustvom podržite našu akciju.

 

Forum žena Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.