Elvedin Grabovica

Elektroprivreda BiH u 2013. ostvarila rekordnu proizvodnju, prihod i dobit

Ocijenio je da je iza njih sretna i uspješna godina, napominjući da je Elektroprivreda BiH spremna odgovoriti na sve izazove, bez obzira na hidrološke uslove.

Slika JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) ostvarilo je u 2013. godini rekordan prihod koji je premašio milijardu KM, dobit je viša od 35 miliona KM, a ostvarena je i rekordna proizvodnja električne energije od 7.471,96 GWh – izjavio je danas generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavio preliminarne rezultate poslovanja ove kompanije u 2013. godini.

Grabovica je kazao da su u prošloj godini nastavljene i investicije u rudnicima, a svi kupci redovno su snabdijevani električnom energijom. Ocijenio je da je iza njih sretna i uspješna godina, napominjući da je Elektroprivreda BiH spremna odgovoriti na sve izazove, bez obzira na hidrološke uslove.

U prošloj godini nabavljeno je 5,5 miliona tona uglja, a trošak uglja je za EPBiH bio viši od 350 miliona KM. Grabovica je napomenuo da je zabilježen i blagi rast cijene uglja, što omogućava bolje poslovanje rudnika i uslove rada rudarima.

– Ono zbog čega smo 2013. proglasili investicionom godinom u rudnicima i ono na šta smo posebno ponosni je program dokapitalizacije rudnika. Ova uprava je zatekla 12 miliona KM investiranih u rudnike kroz program dokapitalizacije, a zaključno sa krajem 2013. godine imamo investiranih više od 120 miliona KM, od čega smo u ovoj godini u program dokapitalizacije investirali blizu 70 miliona KM, što je stvorilo bazne preduslove za povećanje produktivnosti, poboljšanje poslovanja rudnika i uslova rada rudara – istakao je Grabovica dodajući da je pored navedenih 120 miliona KM trenutno je u fazi ugovoranja dodatnih 70 miliona KM.

Pored investicija u rudnike, Grabovica je istakao da je u 2013. godini investirano oko 138 miliona KM u objekte Elektroprivrede BiH. 

– U proizvodne objekte investirano je 60 miliona KM, a u distributivnu mrežu više od 58 miliona KM. U protekle tri godine, u vrijeme mandata ove uprave, investirano je više od 560 miliona KM u elektroenergetske objekte – naglasio je Grabovica.

Kao glavne planove, zadatke i izazove za 2014. Grabovica je izdvojio početak gradnje tri nova kapitalna objekta (Blok 7- TE Tuzla, HE „Vranduk“, Vjetropark „Podveležje“), restruktuiranje kompanije u skladu sa novim Zakonom o elektročnoj energiji i završetak dokapitalizacije rudnika.

Naglasio je da će glavni fokus ove uprave u 2014. biti pokretanje kapitalnih investicija.

– Najveća posljeratna investicija je  Blok 7 TE Tuzla, snage 450 MW, a vrijednost projekta je 1,646 milijardi KM. Proveden je proces tenderisanja putem javnog konkursa gdje se javilo 12 kompanija od čega su putem dva predkvalifikaciona procesa u najužem izboru ostale dvije kompanije, a to su Konzorcij China Gezhouba i japanska kompanija Hitachi. Rok za dostavu finalnih ponuda je kraj marta nakon čega ćemo izvršiti evaluaciju njihovih ponuda – dodao je Grabovica.

Osim Bloka 7, najizvjesniji za početak gradnje je projekat HE „Vranduk“, ukupne vrijednosti 127 miliona KM, za koji su obezbjeđena finansijska sredstva putem EBRD-a (kredit od 26 miliona eura), a za ostatak se vode pregovori sa EIB-om. U finalnoj je fazi priprema tenderske dokumentacije i objavljivanje tendera se očekuje u martu ove godine.

Treći kapitalni objekt je Vjetroelektrana „Podveležje“ ukupne instalisane snage 48 MW. Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 140 miliona KM, a finansiranje je u potpunosti obezbjeđeno od Njemačke razvojne banke (KfW). U finalnoj je fazi priprema tenderske dokumentacije i obajva tendera se očekuje u krajem marta ove godine.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o cijenama električne energije u ovoj godini, Grabovica je rekao da Elektroprivreda BiH nema namjeru podnositi zahtjev za pokretanje tarifnog postupka prema FERK-u.

– Za cijene električne energije zadužen je FERK, ali, prema informacijama kojima raspolažem, mislim da ni oni u 2014. godini neće pokretati tarifni postupak – kazao je Grabovica.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.