Nermin Nikšić

"Elektroprenos BiH" uskoro u punom kapacitetu

Dogovoreni konkretni rokovi za imenovanje Upravnog odbora.

Slika

Predstavnici Evropske komisije prepoznali su napore koje bh. entitetske vlade, premijeri i resorni ministri poduzimaju na konačnom uspostavljanju kapaciteta jedne bitne kompanije kakav je „Elektroprenos BiH“, izjavio je za Fenu federalni premijer Nermin Nikšić.

On je danas u Briselu učestvovao na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije na kojem je bilo riječi o razvoju kompanije „Elektroprijenos BiH“ i o poziciji BiH u kontekstu ugovora o Energetskoj zajednici za jugoistočnu Evropu.

Premijer Nikšić je izrazio zadovoljstvo rezultatima sastanka dodajući da su se postignuti i određeni dogovori.

– Dogovorili smo se i o nekim konkretnim stvarima i rokovima, a to je da ćemo do kraja februara završiti imenovanje Uprave, zatim da ćemo završiti pitanja usvajanja finansijskih planova jer smo na posljednjoj Skupštini usvojili te planove za period od 2007. do 2011 godine, odnosno da ćemo to uraditi za 2012. i za 2013. naravno u zakonskim rokovima do kraja šestog mjeseca – kazao je Nikšić. 

– Praktično, raspored akumuliranog prihoda Elektroprenosa bit će moguć onda kada se bude usvojio zakon, s tim što smo iskazali spremnost i dogovor da to neće biti više od sto miliona KM, a da će ostatak, nešto više od 200 miliona biti upotrebljen za investicije onako kako bude predviđeno planom investiranja – dodao je Nikšić.

Eksperti Evropske komisije su, po njegovim riječima, dobrodošli u procesu same izrade investicionih planova i dogovoreno je da im se do 10. februara dostavi nacrt investicionog programa, a da će oni do kraja februara iskazati svoje stavove u vezi s time, kako bi se moglo u redovnoj proceduri ići dalje sa usvajanjem novih investicionih planova.

Govoreći o iskoraku koji je u posljednje vrijeme napravljen u jačanju i funkcioniranju "Elektroprenosa BiH" u punom kapacitetu, Nikšić je podsjetio da je na posljednjoj Skupštini data saglasnost za imenovanje generalnog direktora, ovih dana je okončana procedura u vezi novih članova Upravnog odbora, raspisan je konkurs za članove Uprave, te date smjernice na Skupštini za izradu investicionih planova. 

– I ovaj sastanak je potvrdio da nismo neozbiljno ušli u ovaj proces i da nam nije bio isključivi cilj, kako su to pokušavali predstaviti predstavnici pojedinih medija, da uzmemo novac od Elektroprijenosa i potrošimo ga u krpljenju rupa u budžetima entiteta – naglasio je Nikšić.

Sastanku su osim Nikšića prisustvovali predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i resorni državni i entitetski ministri, te generalni direktor „Elektroprenosa BiH“.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.