Sarajevo

Eksperti Vijeća Evrope za spriječavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti borave u BiH

Član Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović podsjetio je u izjavi za Agenciju Fena da bi četvrta evaluacija usklađenosti bh. zakonodavstva sa standardima Vijeća Evrope u ovoj oblasti trebalo da bude održana u novembru

Slika

Delegacija Komiteta eksperata Vijeća Evrope za spriječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval komitet) boravi u BiH.

Za danas je zakazan susret sa članom Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Stašom Košarcem, nakon kojeg je planirano saopćenje za javnost.

Naglasio je da su dvije ključne obavaze BiH da bi četvrta evaluacija bila uspješna usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je Vijeće ministara BiH nedavno jednoglasno utvrdilo i uputilo u parlamentarnu proceduru, te izmjene Krivičnog zakona BiH u ovom segmentu, koje, iako su nedavno "pale" u parlamentu, ponovo moraju ići u parlamentarnu proceduru i biti usvojene.

Prethodne tri evaluacije bile su uspješne za BiH.