Lagumdžija – Zeybekci

Ekonomsku saradnju BiH i Turske razvijati i kroz povećanje obima trgovinske razmjene i rast obima turskih investicija u BiH

Dr. Lagumdžija je posebno istaknuo prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i Turske i ukazao na značaj daljnjeg jačanja ekonomske saradnje dviju zemalja.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se 10. aprila 2014. godine u Sarajevu sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekcijem.

Dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete ministra Zeybekcija i delegacije turskih privrednika Bosni i Hercegovini i susreta bosanskohercegovačkih i turskih privrednika koji će u okviru programa posjete biti održani u Sarajevu, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH.

Dr. Lagumdžija je posebno istaknuo prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i Turske i ukazao na značaj daljnjeg jačanja ekonomske saradnje dviju zemalja. Ocijenio je da ekonomsku saradnju, između ostalog, treba nastaviti razvijati kroz povećanje obima trgovinske razmjene, uz smanjenja debalansa (deficita BiH) i rast obima turskih investicija u BiH.

Ministar Zeybekci je najavio da će Vlada Republike Turske ohrabriti turske investitore da nastave sa ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu istaknuo je da se razmatra mogućnost da Vlada Republike Turske investitorima koji ulažu u BiH osigura poreske olakšice koje imaju kada ulažu u nerazvijene dijelove Turske, kao i da se za njihove investicije u BiH osiguraju povoljne kreditne linije. 

Dr. Lagumdžija je pozdravio činjenicu da dvije zemlje imaju veliki broj potpisanih bilateralnih sporazuma, koji predstavljaju okvir za daljnji razvoj odnosa, poput Sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede koji predstavlja dobru osnovu za unapređenje saradnje i privlačenju turskih investitora u ovom sektoru. Naglasio je potrebu održavanja sastanaka Mješovite ekonomske komisije i Zajedničkog komiteta i pozdravio aktivnosti Poslovnog vijeća BiH – Turska za unapređenje trgovinskih i ekonomskih odnosa između poslovnih zajednica dviju zemalja.

Dr. Lagumdžija je ukazao na pogodnosti investiranja u infrastrukturu, poljoprivredu, energetiku, turizam, obrazovanje, zdravstvo i druge sektore u BiH, te uputio poziv turskim kompanijama da ulažu u izgradnju dionica koridora 5c, kojim bi slijedile primjer drugih turskih firmi prisutnih na ovom planu u BiH. Također, pozvao je turske zvaničnike i privrednike da učestvuju na predstojećem Sarajevo Business Forumu koji će na jednom mjestu okupiti veliki broj domaćih i stranih investitora, predstavnika poslovne zajednice i diplomatskog kora. Ovom prilikom dr. Lagumdžija je ponovio zainteresiranost BiH za podsticanje saradnje u energetskim projektima u BiH, Turskoj ili trećim zemljama, te posebno zainteresiranost za zajednički poslovni nastup bh. i turskih firmi na tržištima trećih zemalja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.