Sarajevo

Ekonomsko socijalno vijeće i Savez udruženja penzionera FBiH podržali set antikoruptivnih zakona

Radi se o antikoruptivnom setu zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom ili prekršajem, o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, o prekršajima, o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, te dopuni Zakona o sudovima u Federaciji BiH, koje je Federalna vlada jednoglasno usvojila te po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru

Slika

Korupcija u bh. društvu ne dozvoljava da krenemo naprijed, ni prema Evropskoj uniji ni da popravimo ekonomsko socijalno stanje građana. Prema tome, donošenje seta antikoruptivnih zakona veoma je potrebno i neophodno u ovom trenutku, kojim bi se omogućilo da se određeni ljudi, koji zaista na neprimjeran način koriste svoje položaje i pozicije u društvu, sankcionišu. 

Ovo je za Agenciju FENA rekao Edhem Biber, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, povodom sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj će poslanici, između ostalog, razmatrati set antikoruptivnih zakona. 

Radi se o antikoruptivnom setu zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom ili prekršajem, o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, o prekršajima, o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, te dopuni Zakona o sudovima u Federaciji BiH, koje je Federalna vlada jednoglasno usvojila te po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru. 

To je, ističe Biber, jedan od uvjeta  Evropske unije da BiH krene brže ka evropskim integracijama. 

Naglasio je da je Prijedlog zakona o prekršajima već dugo u proceduru i da ga, nažalost, Parlament Federacije BiH ne usvaja. 

Naime, prema zadnjim dostupnim informacijama važeće zakonsko rješenje pokazuje niz manjkavosti i nedorečenosti u reguliranju predmeta prekršajnog postupka.

To je posebno u oblasti prinudne naplate novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku, te se prema zadnjim zvaničnim informacijama govori o podatku o gotovo 10.000.000 KM nenaplaćenih novčanih kazni u prekršajnom postupku.

S obzirom na to da Prijedlog zakona o prekršajima sadrži sistemska rješenja kojima se suzbija rad nacrno, izbjegavanje poreza i druge vrste ponašanja definiranih kao prekršaji, smatra se da se upućivanjem ovog zakonskog rješenja po hitnom postupku uređuju odnosi i pitanja za čije uređivanje postoji neodložna potreba i da bi donošenje ovog zakona u redovnom postupku moglo izazvati štetne posljedice za Federaciju.

– Po nezvaničnim podacima oko 120.000 radnika radi nacrno u Federaciji BiH, a kazna za poslodavce, koji imaju više od 100 radnika, koji rade nacrno, iznosi 1.000 KM. S druge strane u Makedoniji je regulisano da je kazna poslodavcu za jednog radnika, koji radi nacrno, 25.000 eura tako da kod njih više nema rada nacrno – istakao je za Agenciju Fena predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić.

Govoreći da Savez udruženja penzionera FBiH podržava donošenje seta antikoruptivnih zakona izrazio je očekivanje da poslodavci u BiH počnu prijavljivati radnike.

– Ako budu barem pola prijavljivali to će biti značajna stavka, jer se određena grupa ljudi u BiH bogati na dva načina, eksploatacijom radnika i neplaćanjem društvenih obaveza, poreza i doprinosa – rekao je Omerefendić.

– Također, i drugi zakoni iz oblasti korupcije su neophodni da bi određene institucije mogle djelovati na efektniji i efikasniji način nego što je to do sada bilo. Mislim da sve zakone uz primjedbe i sugestije treba usvojiti i početi ih primjenjivati da bi društvo što prije izašlo iz krize – kazao je Edhem Biber, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.