Lagumdžija – Hellbach – Ferguson

Ekonomskim i socijalnim reformama do integracije BiH i Zapadnog Balkana u EU

Sagovornici su se usaglasili da predstojeća Konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlinu predstavlja konkretizaciju opredjeljenja Evropske unije da jačajući ekonomsko upravljanje, konkurentnost i rast, kroz konkretne regionalne projekte, osnaži proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je sa ambasadorom Savezne Republike Njemačke u BiH Christianom Hellbachom i ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edwardom Alexanderom de Poulton Fergusonom.

Dr. Lagumdžija je ambasadora Hellbacha upoznao sa situacijom u BiH. Posebno je istaknuo da je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine i vrlo značajan investitor u BiH, te jedan od najvećih donatora u razvojnoj saradnji čiji je glavni cilj podrška razvoju BiH na putu približavanja EU, te da naša zemlja Njemačku vidi kao jednog od svojih glavnih zagovornika u Evropi i svjesna je njemačke podrške reformskim procesima u zemlji i naporima na putu približavanja EU i NATO-u.

Dr. Lagumdžija se i ovom prilikom zahvalio za ukupnu pomoć koju je Njemačka  pružila našoj zemlji u cilju otklanjanja posljedica poplava: kako za interventnu pomoć u visini od milion eura koja je upućena na ugrožena područja u BiH i Srbiji tako i za izdvojena sredstava za BiH koja je ministar Steinmeier najavio prilikom posjete BiH, a što je potvrđeno i na Donatorskoj konferenciji u Briselu.

Tokom sastanka je razgovarano i o njemačkim investicijama u BiH, a dr. Lagumdžija je još jednom pozvao njemačke investitore da nastave ulagati u našu zemlju.

Ovom prilikom dr. Lagumdžija i ambasador Hellbach su razgovorali i o predstojećoj Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu, pri čemu je izražen stav da konferencija predstavlja još jednu potvrdu nastavka podrške Njemačke procesu približavanja regiona EU kroz doprinos ekonomskom i socijalnom razvoju i jačoj regionalnoj povezanosti.

***

Dr. Lagumdžija je sa ambasadorom Fergusonom razgovarao o situaciji u BiH i evropskim i evroatlantskim integracijama naše zemlje. 

Dr. Lagumdžija se zahvalio za značajnu prijateljsku podršku Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, pri čemu je veoma značajno što je Ambasada UK u Sarajevu preuzela ulogu kontakt ambasade za BiH u NATO-u.

Posebno se zahvalio za pomoć i podršku koju je UK na različite načine pružilo BiH tokom i nakon katastrofalnih poplava.

Sagovornici su se usaglasili da predstojeća Konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlinu predstavlja konkretizaciju opredjeljenja Evropske unije da  jačajući  ekonomsko  upravljanje, konkurentnost  i rast, kroz konkretne regionalne projekte, osnaži proces integracije zemalja Zapadnog Balkana  u EU.

Tokom susreta razgovarano je i o mogućnostima za unapređenje ekonomske i saradnje dvije zemlje u oblasti investicija.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.