Ekonomski razvoj zahtjeva jačanje položaja radništva, a ne obrnuto kako to želi Vlada SDA-HDZ

U organizaciji Foruma sindikalnih aktivista/aktivistica, održane su tri javne tribine u Tuzlanskom kantonu ”Trenutak istine” na kojoj se govorilo o gorućim temama vezanim za Zakon o radu FBiH i Kolektivni ugovor. Na tribini su učestovali radnici, sindikalci i drugi građani i građanke iz Živinica, Gračanice i Tuzle.

Na tribinama se govorilo i diskutovalo o Zakonu o radu u FBiH i Općem kolektivnom ugovoru, te o namjerama Vlade FBiH da samostalno donose odluke umjesto sindikata i poslodavaca, gazeći po interesima radništva, smanjujući njihova primanja, reducirajući pravo na štrajk, oduzimajući nadležnosti inspekcijama, stvarajući pravnu nesigurnost, relativizirajući reprezentativnost sindikata.

Zakon o radu je po hitnoj proceduri usvojen u Parlamentu FBiH, nakon što ga je u proceduru poslala Vlada FBiH bez saglasnosti socijalnih partnera. Tada nam je objašnjavano kako se radi o najboljim rješenjima koji predstavljaju međunarodnu praksu u cilju povečanja zaposlenosti na bazi fleksibilnosti tržišta rada.

Zanimljivo je da se SDA-ova Vlada bavi Zakon o radu i degradiranjem radničkih prava kao da je to jedini način unapređenja privrede, a uopšte se ne bavi pitanjima unapređenja poslovnog okruženja kroz kreiranje rješenja koje bi poduzetnicima pomglo da rastu, postaju konkurentniji i otvaraju nova radna mjesta. Mnogo je tu načina kako se to može uraditi, ali očito je vizija da se to može uraditi preko leđa radnika i njihovo dodatno obespravljivanje i osiromašavanje. «Ekonomski razvoj se mora zasnivati na društveno odogovrnom poslovanju, što uključuje dostojanstvene plate i uslove rada.»

Posebno su naglašeno da bh tržište nije spremno za vrstu fleksbilnosti koju Vlada SDA namjerava provesti jer mi u Bosni i Hercegovini nemamo izgrađene i stabilne mehanizme zaštite u slučajevima kada radnici i radnice ostaju be posla ili nemaju dovoljno posla da bi sebi osigurali dostojanstvenu egzistenciju. Fleksibilno tržište rada također podrazumjeva da radnici mogu brzo naći drugi posao što kod nas nije slučaj.

Razgovarano je da odnos Vlade prema kolektivnom pregovaranju i blokiranju procesa potpisivanja Kolektivnog ugovora uprkos postignutom sporazumu između sindikata i poslodavaca jasno pokazuje da se želi ukinuti model kolektivnog pregovaranja. Zaključeno je da se kolektivno pregovaranje mora štiti po svaku cijenu. I ako Vlada SDA-HDZ sada ne postigne taj svoj čilj, to će sigurno uraditi drugom prilikom vrlo brzo.

Prisutnima su se obratili predsjednik FSA Živinice Mehmed Rakovac, predsjednik FSA Gračanica Mustafa Hrvić, te predsjednica FSA SDP BiH Emina Abrahamsdotter. Stručni dio tribine je vodila Fatima Fazlić, pravnica SSSBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.