Premijer Nikšić na otvaranju Prvog Kongresa peradarstva BiH u Banja Luci

Ekonomski razvoj BiH nam je jedan od prioriteta

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prisustvovali su večeras u Banja Luci svečanom otvaranju Prvog međunarodnog kongresa peradarstva/živinarstva Bosne i Hercegovine, koji se održava do 12. maja ove godine.

U svom obraćanju premijer Nikšić je izrazio zadovoljstvo da su podršku ovom privrednom skupu dale institucije BiH i oba bh.entiteta, što je ocijenio znakom da se zajednički žele riješavati problemi i saslušati prijedlozi, a sve s ciljem unapređenja sektora peradarstva.

– Želim poslati poruku da napredak naše privrede i ekonomije neće biti uvjetovan entitetskim granicama i da je problem peradara isti na cijeloj teritoriji BiH. Drago mi je da odmah na početku šaljemo poruku da nam je ekonomski, poljoprivredni i svaki drugi razvoj Bosne i Hercegovine prioritetan – kazao je Nikšić.

Istakao je da Vlada Federacije BiH i resorno federalno ministarstvo kroz poticaje nastoje osigurati podršku poljoprivrednom sektoru, ali da će se raditi na tome da sredstva podrške iz budžeta budu veća, posebno za peradarstvo, koje je od prošle godine uvršteno u sistem poticaja.

– S ciljem poboljšanja stanja smatram veoma važnom međuentitetsku i međuresornu saradnju. Spremni smo da razgovaramo, kako bi zajedno došli do najboljih realnih rješenja. Kada je riječ o Federaciji, sagledat ćemo stanje, možda će biti potrebno revidirati programe, kako bi rješenja bila bolja, a poticaji veći. Nećemo odmah obećavati, ali trudit ćemo se da znatno poboljšamo sadašnju situaciju – istakao je Nikšić.

Dodao je da je upoznat i sa drugim problemima sa kojima se susreće sektor peradarstva u našoj zemlji, pa tako i pitanjima plasmana proizvoda, proizvodnih kapaciteta i nedostatka radne snage.

– Peradarstvo ne treba biti socijalna već razvojna grana poljoprivrede. Domaća proizvodnja je najvažniji segment razvoja, znamo da je treba unaprijediti. Nosimo odgovornost kao vlast da omogućimo poboljšanje uslova i stanja, a od građana očekujemo da kupovinom domaćih proizvoda doprinose razvoju naše privrede i ekonomskog ambijenta – zaključio je u obraćanju premijer Nikšić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.