Lagumdžija

Ekonomska saradnja poboljšava odnose BiH i Srbije i zemalja regiona

Cilj posjete bio je intenziviranje bilateralnih odnosa BiH i Srbije, sa velikim fokusom na projekte daljeg regionalnog povezivanja iz domena infrastrukture, komunikacija i energetskog sektora, a fokus je bio i na dogovorima o zajedničkim nastupima na trećim tržištima bh.i srbijanskih firmi u oblasti građevinarstva i proizvodnji hrane.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Zlatko Lagumdžija danas je boravio u radnoj posjeti Republici Srbiji. 

Lagumdžija se tokom jednodnevne posjete sastao sa predsjednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija te zemlje Rasimom Ljajićem. 

Cilj posjete bio je intenziviranje bilateralnih odnosa BiH i Srbije, sa velikim fokusom na projekte daljeg regionalnog povezivanja iz domena infrastrukture, komunikacija i energetskog sektora, a fokus je bio i na dogovorima o zajedničkim nastupima na trećim tržištima bh.i srbijanskih firmi u oblasti građevinarstva i proizvodnji hrane.

– Ovo je bila i prilika da konkretno razgovaramo o saradnji dviju zemalja u svijetlu pristupa Evropskoj uniji koja je inicirana u Solunu prije tri mjeseca kada je otvoren put saradnje naših šest zemalja koje su u ‘čekaonici’ za EU – kazao je Lagumdžija u izjavi za Agenciju Fena.

Dodao je da ta saradnja podrazumijeva finansiranje od  EU u iznosu od nekoliko milijardi eura, „a što zavisi od projekata koji smo spremni da napravimo zajedno u narednih šest godina“.

– Konstatirali smo da  naš zajednički nastup u Briselu, na donatorskoj konferenciji posvećenoj poplavama, pokazuje da kada nastupamo ujedinjeni da postižemo neusporedivo veći rezultat nego da smo pravili dvije odvojene donatorske konferencije – rekao je Lagumdžija.

Istakao je da je na donatorskoj konferenciji premašen očekivani iznos doniranih sredstava za više od 30 posto od onoga što je bilo potrebno za urgentne namjere. 

Lagumdžija, Dačić, Vučić i Ljajić su također razgovarali i o predstojećem susretu u Berlinu kada će im domaćin biti premijerka Angela Merkel, te koji su to projekti koje  bi Srbija i BiH mogle da ponude na takvom sastanku. 

– Konkretno, razgovarali smo o projektu rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd-Sarajevo, preko Zenice, Doboja, Tuzle, Zvornika. To bi bio veliki poticaj, ne samo za povezivanje gradova, nego je to i investiciona razvojna šansa za firme koje bi radile rekonstrukciju pruge koja bi stvorila novi ekonomski potencijal čitavom području sjeveroistočne Bosne i Hercegovine – naglasio je Lagumdžija. 

Govoreći o konferenciji za medije koja je danas održana u Palati Srbije, Lagumdžija je kazao da je bila posvećena pozitivnim pomacima, u činjenici da zajednička ekonomska saradnja poboljšava odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, kao i zemalja regiona. 

– Mediji vide novu dinamiku u odnosima BiH i Srbije, a Dačić je jasno dao doznanja da Srbija ne samo da podržava teritorijalni integritet BiH, nego je izrazio i želju da svi zajedno na evropskom putu koračamo brže – kazao je Lagumdžija u izjavi za Agenciju Fena.

Ministar Lagumdžija je radnu posjetu Republici Srbiji okončao odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na grob predsjednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.