prof. Anto Domazet

Ekonomska diplomatija zaostaje za potrebama biznisa

Predsjednik Savjeta za ekonomska pitanja SDP BiH Anto Domazet, izjavio je da je ekonomska diplomatija u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) BiH tek na putu razvoja i da zaostaje za potrebama ekonomije, odnosno biznisa BiH.

Domazet je danas bio jedan od predavača tokom edukacije o temi „Ekonomska diplomatija- Modul 3“ koju je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH u suradnji s Agencijom za državnu službu BiH i drugim nadležnim institucijama.

Ekonomska diplomatija zapravo znači promociju interesa ekonomije Bosne i Hercegovine u inostranstvu u odnosima s vladinim institucijama, poduzetnicima, investitorima, turističkim organizacijama te distributorima usluga i proizvoda BiH u određenim zemljama.

“Ekonomska diplomatija bi trebala da se temelji na strategiji razvija i na konkurentskim prednostima koje BiH ima i koje želi da promoviše kroz četiri kanala. Prvi je promocija vanjske trgovine s ciljem povećanja izvoza i podizanja dodane vrijednosti bh. kompanija u izvozu. Drugi kanal su strane direktne investicije i priliv kapitala za razvoj u BiH, a treći se odnosi na promociju turističkih mogućnosti BiH s ciljem privlačenja što većeg broja turista. Četvrti je vezan za migracije i za uređivanje kretanja ljudi u prevenciji terorizma i osiguravanje sigurnosti biznisa bh. kompanija u svijetu” ,dodao je Domazet.

Napomenuo je da je tokom edukacije posebna pažnja posvećena stranim direktnim investicijama i onome što bi trebalo biti preokret u BiH, a to je da se reformama BiH stvori kao atraktivna sredina za investicije. To znači dobre razvojne politike u BiH, reforme u poslovnom okruženju, sektorske politike posebno u kontekstu mogućnosti korištenja evropskih fondova i drugo.

“Problem koji danas imamo sa stranim direktnim investicijama i njihova stagnacija, pa čak i nazadovanje, nije problem FIPA-e, nego ukupnog ekonomskog sistema koji čini neatraktivnim biznis u BiH, kako za domaće, tako i strane investicije” , kazao je Domazet.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.