Zlatko Lagumdžija za TV1

Ekonomija postaje prioritet, "Sejdić-Finci" ćemo rješavati u okviru širih ustavnih promjena

Nakon što su ministri vanjskih poslova zemalja članica EU prihvatli novi pristup Unije spram BiH, ministar vanjskih poslova BiH ističe, između ostalog, kako je to šamar onima koji rade na podjeli BiH. Potcrtava da se ne radi o snižavanju kriterija EU, već o rasporedu prioriteta. Dodik? Treba ga ignorisati.

Slika

TV1: Je li nakon današnjeg sastanka u Briselu definitivno pobijedio model tzv, novog pristupa EU prema BiH?

LAGUMDŽIJA: Ovo je jedna od boljih vijesti koje smo dobili izvan BiH u posljednje vrijeme. Ovo je suštinski novi pristup. Posebno je važno to što smo u novom pristupu i mi dali doprinos. Doprinos su dali i građani svojim opravdanim protestima. Imamo tri ključne poruke. Prva je – stop podjeli i secesiji, pa i retorici koja se toga tiče. I to jedinstveno, na nivou 28 ministara vanjskih poslova plus Chaterine Ashton. Prepoznato je da su posljednja dešavanja proizvod politika podjele u BiH. 

Druga bitna stvar je – krenimo odmah na ono što su objektivni zahtjevi ljudi, a to je ekonomska i socijalna problematika, te vladavina prava i borba protiv korupcije. Recimo, mislim da će sada u Parlamentu Federacije BiH puno lakše proći pet antikorupcionih zakona. 

Treća bitna stvar je to da presuda u slučaju Sejdić – Finci više nije preopreka za rješavanje realnih problema realnih ljudi. EU će nam pomagati upravo kroz rješavanje ekonomskih i socijalnih pitanja. Tako je i usvojen jedan dokument koji je nazvan "Sporazum za ekonomski razvoj". Na njemu se radilo već nekoliko mjeseci i u narednom periodu će biti sve prisutniji u BiH. Sve ovo kao da je nepisana poruka da se ne takmičimo ko će više oblatiti nekoga drugog, da se ne takmičimo u objašnjavanju šta je problem u BiH, već da se takmičimo u rješavanju ekonomskih i socijalnih problema i u borbi protiv korupcije. 

TV1: Evropska unija ne snižava kriterije za prijem BiH ali se odlučila drugačije poredati prioritete. Sada je izgleda u prvi plan izbila ekonomija i ekonomske reforme?

LAGUMDŽIJA: Mislim da je to posebno važno. Nama u posljednjih 4 – 5 godina iz EU, kada god smo tražili da nešto od domaće zadaće završimo, je govoreno da ne radimo ništa dok ne riješimo slučaj Sejdić – Finci. Taj problem uopće nije mali i vremenom je postao veliki, jer su kroz rješavanje presude mnogi pokušali riješiti svoje probleme. No, podrška jedinstvenoj, multietničkoj i prosperitetnoj BiH nema alternativu i to svi u BiH moraju shvatiti, uključujući i one koji vode ovu zemlju. 

Ovo je neka vrsta šamara onima koji na krilima priče o podjeli zemlje pokušavaju jahati dalje. 

Ovo je za njih definitivno udarac.    

TV1: Presuda u slučaju Sejdić-Finnci više nije preduvjet za napredak BiH prema Evrospkoj uniji, ali to definitivno ostaje uvjet koji BiH mora ispuniti?

LAGUMDŽIJA: Tačno. Ne radi se o snižavanju kriterija. To niko nije ni tražio. Svaki dan u EU dolaze novi standardi i mi sve to moramo zadovoljiti, ali se radi o tome kojim redom treba napasti te standarde. 

Dakle, osnovna je ideja da se rješavaju standardi koji se tiču ekonomije i života običnih ljudi. Sejdić – Finci, a što je na kraju šestog zaključka rečeno, će se rješavati u okviru širih ustavnih reformi koje će voditi funkcionalnijoj državi BiH na svim nivoima uz uljučenost svih relevantnih faktora međunarodne zajednice. Mislim da je to jedno veliko ohrabrenje za sve nas, pogotovo u zemlji u kojoj nemate stranku koja negdje nije u vlasti a negdje u opoziciji. 

Ovo je dobra postuka iz EU da više ne objašnjavamo kako je neko drugi kriv. Tamo gdje imaš udjela u vlasti rješavaj probleme.

TV1: Kada će se početi rješavati problemi? Odmah ili nakon izbora?

LAGUMDŽIJA: Moramo raditi već sada. Građani treba da nas mjere ne po tome ko će više pričati nego po tome ko će riješiti više konkretnih problema. U Vladi FBiH se trenutno priprema projekat koji treba preko Fonda za zapošljavanje otvoriti oko 14.500 radnih mjesta za mlade ljude. Za to je potrebno oko deset miliona KM, a novac od Elektroprenosa će biti usmjeren u nova radna mjesta.     

TV1: Bilo je u ovdašnjoj javnosti skepse pa čak i otvorenog loboranja protiv novog pristupa EU prema BiH. Milorad Dodik je govorio da od novog pristupa nema ništa. Šta su stvarni motivi za ove opstrukcije?

LAGUMDŽIJA: Ne znam. Milorada Dodika je možda nasikirao zamjenik Aleksandra Vučića koji je jučer došao na SDS-ovu skupštinu. 

Postoje dvije mogućnosti. Da čovjek stvarno ne vidi ništa novo ili vidi ali se plaši toga novog i onda ima još veći problem. 

Rijetko komentarišem Dodikove izjave jer mislim da ga je najbolje ignorisati, jer i stvarnost ga ignoriše. 

TV1: Mora se odati prizanje hrvatskoj ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić koja je zajedno s vama istrajavala na novom modelu EU?

LAGUMDŽIJA: Minisrica Pusić je zaista napravila ogroman posao. No, ne bih bio pošten kada ne bih izdvojio još neke ljude koji su zaista puno doprinijeli. Chaterine Ashton je odigrala maestralnu ulogu. Poslije razgovora s njom, rekla mi je da ovo ne može biti bilo čije, već zajednički posao EU i da mi na tome možemo naučiti kako se radi zajedno.

Wiliam Hague je također dao ogroman doprinos. Njemački ministar Steinmeier je doprinio u velikoj mjeri. Tu su i slovenački, austrijiski i mađarski ministri vanjskih poslova.

Sada je na domaćim snagama i mi treba da se takmičimo ko će biti bolji iako puno zavisi od stranog faktora. 07. i 08. maja će biti samit koji je nastavak svega ovoga i gdje će biti konkretizacija ovog sporazuma o ekonomskom razvoju. Zatim, sredinom maja u Varšavi predvodim ekipu koja treba prezentirati poslovne i investicione mogućnosti BiH na najvećem skupu evropskih investitora.

Dolazak katarske delegacije kojoj se nadamo prije toga će biti poticaj da i evropskim investitorima pokažemo da se ovdje konačno sastavlja istok i zapad.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.