Fuad Abaspahić

Ekološka policija predstavljat će važan korak u borbi za čist okoliš

Fuad Abaspahić u ime kluba vijećnika SDP Vogošća uputit će inicijativu prema Vladi Kantona kojom pozdravlja odluku o procesu formiranja ekološke policije.

Formiranje ekološke policije predstavlja veoma važan korak u borbi za čist okoliš kojim će se povećati svijest građana i pravnih lica o odgovornosti prema našoj okolini koja ima veliku važnost ne samo za grad Sarajevo već za svaku lokalnu zajednicu pojedinačno.

Ugrožena životna okolina i zagađenje vazduha predstavlja jednu od goručih problema našeg grada i općina. Zanemarivanje okoliša u korist ekonomskog rasta čovjeka je takvim neodgovornim ponašanjem u veoma  kratkom vremenskom periodu  izmijenio okoliš, a sredinu u kojoj živimo dovelo u zabrinjavajuće stanje kojem se treba hitno reagovati.

Klub vijećnika SDP-a uputit će inicijativu kojom pozdravlja do sada učinjene korake Vlade i poziva na što brže osnivanje komunalne policije kako bi se uključila u rješavanje pitanja zagađenja i uništavanja okoline.

SDP će tražiti zaštitu postojećih komunalnih redara u procesu donošenja novog Zakona i stavljanje naglaska na zaštitu radničkih prava postojećih 48 redara.

Također će tražiti da se posebna pažnja stavi na pravna lica i privrednike koji neodgovornim djelovanjem zagađuju okolinu.

SDP će dostaviti i još jednu inicijativu kojom traži da lokalna zajednica mapira postojeće divlje deponije i te podatke dostavi inspekciji i komunalnim preduzećima u cilju bolje organizacije narednog proljetnog čišćenja.