Irfan Čengić

Eko takse su nezakonite, federalna Vlada krade građane

Socijaldemokratska partija BiH poziva ministra prometa i komunikacija FBiH Denisa Lasića da stavi van snage nezakoniti cjenovnik kojim je uvedeno plaćanje eko takse u iznosu od 22KM, 32KM i 36 KM, a koji nije u skladu sa državnim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila Bosne i Hercegovine. Ovim cjenovnikom vlasti FBiH su od građana prošle godine nezakonito uzele 19,4 miliona KM.

“Ovaj udar na kućne budžete naših građana ministar Lasić uveo je nezakonito. Podrivaju se ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine i pokazuje da vlast u Federaciji na isti način tretira državu, kao i vlast u RS-u. Pozivam ministra Lasića da stavi van snage navedeni cjenovnik, a ukoliko to ne učini, pozivam premijera Novalića da pokrene proceduru njegove smjene zbog nepoštivanja nadležnosti i zloupotrebe položaja, te da ispita eventualnu krivičnu odgovornost ministra koji je nezakonito od građana naplatio više 19 miliona KM”, istaknuo je Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH.

Ova oblast je regulisana državnim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila i cjenovnikom koji se donosi na nivou BiH i njime je propisana eko taksa od pet KM. Prema navodima iz državnog Ministarstva prometa i komunikacija donošenje novog cjenovnika blokira upravo Federacija BiH.

“Podržavamo očuvanje okoline, ali to ne smije biti mimo Ustava, zakona i neopravdano o trošku građana. Pozivamo premijera Novalića da odblokira ovaj proces i da omogući donošenje državnog propisa koji reguliše ovu oblast, jer je nedopustivo da FBiH podriva državne nadležnosti. Ukoliko Lasić ne stavi cjenovnik van snage, a Novalić, u strahu od HDZ-a, ne pokrene pitanje njegove odgovornosti, SDP će pokrenuti proces ispitivanja krivične odgovornosti i ministra Lasića i premijera Novalića”, dodao je Čengić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.