Lagumdžija – ambasador El Atawi

Egipat će podržati saniranje posljedica poplava u BiH

SlikaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je 17. juna 2014. godine ambasadora Arapske Republike Egipat u BiH Yassera Sayeda Mahmouda El Atawija.

Dr. Lagumdžija je čestitao narodu Egipta na uspješno održanim predsjedničkim izborima u ovoj zemlji. Ambasador El Atawi je istaknuo da se radi o procesu koji je uključivao sve ljude i koji ima za cilj osigurati sistem u okviru kojega će se poštivati ljudska prava i vladavina prava. Dr. Lagumdžija je posebno istaknuo da ovakvi procesi trebaju otvoriti put inkluziji, jednakom pravu svih da budu uključeni u demokratske procese u Egiptu.

Tokom sastanka razgovarano je i o aktivnostima na saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu. Ambasador El Atawi je istaknuo da je sa posebnom pažnjom pratio dešavanja u BiH i aktivnosti ministra vanjskih poslova BiH u posljednje vrijeme, sastanke koje je održao sa predstavnicima diplomatskog kora u BiH, kao i aktivnosti tokom nedavnog boravka dr. Lagumdžije u New Yorku i Londonu.

Dr. Lagumdžija je sa ambasadorom El Atawijem razgovarao o sastanku koji je imao sa ambasadorima Kontakt grupe za BiH Organizacije islamske saradnje (OIC) prošle sedmice u New Yorku u okviru priprema za donatorsku konferenciju i obnovu zemlje nakon katastrofalnih poplava. Razgovarano je i o sastanku ministara vanjskih poslova država članica OIC-a u Jeddah, te izraženo očekivanje da će sastanak rezultirati posebnim zaključcima o podršci BiH.

Ambasador El Atawi je naglasio da će Egipat, u okviru svojih mogućnosti, aktivno učestvovati u svim aktivnostima vezanim za pomoć u obnovi i rekonstrukciji zemlje i saniranju posljedica katastrofalnih poplava u BiH.