Dr Lagumdžija – Muenta:

EBRD treba nastaviti finansiranje izgradnje autoceste na Koridoru Vc i davati veću podršku razvoju privatnog sektora

Tokom sastanka istaknuta je potreba da EBRD nastavi sa podrškom velikim infrastrukturnim projektima u BiH, sa posebnim naglaskom na izgradnju cestovne infrastrukture kao što su dionice autoceste na Koridoru Vc Počitelj – Buna, Zenica – Doboj i Konjic – Mostar

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija primio je 20. novembra 2014. godine novoimenovanog direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Holgera Muentu.

Tom prilikom dr Lagumdžija, guverner Bosne i Hercegovine pri EBRD-u i direktor za Zapadni Balkan Huenta su izrazili spremnost za nastavak uspješne saradnje BiH i EBRD-a te razgovarali o daljnjim aktivnostima Banke u našoj zemlji, čiji je okvir definiran u novoj trogodišnjoj Strategiji EBRD-a za BiH.

Tokom sastanka istaknuta je potreba da EBRD nastavi sa podrškom velikim infrastrukturnim projektima u BiH, sa posebnim naglaskom na izgradnju cestovne infrastrukture kao što su dionice autoceste na Koridoru Vc Počitelj – Buna, Zenica – Doboj i Konjic – Mostar.

U narednom periodu očekuje se aktivnije uključivanje EBRD-a i u finansiranje projekata u privatnom sektoru, naročito u oblasti razvoja malih i srednjih poduzeća.

Također je istaknuto da se očekuje aktivno uključivanje EBRD-a u saradnji sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama u finansiranje regionalnih projekata koji su definirani kroz novi pristup Evropske unije prema BiH i regionu Zapadnog Balkana, a koji akcenat stavlja na transportno povezivanje i ekonomsko upravljanje.

Novi pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini na liniji njemačko-britanske inicijative ocijenjen je kao nova šansa za našu zemlju, jer se očekuje da provedba ekonomskih reformi, vladavina prava i jačanje funkcionalnosti države učini BiH atraktivnijom za direktne strane investicije, što bi EBRD-u i drugim međunarodnim finansijskim institucijama omogućilo značajnije učešće u finansiranju projekata u BiH.

„Aktuelne vlasti moraju aktivno raditi na pripremi ovih projekata kako se ne bi gubilo vrijeme do uspostave vlasti na svim nivoima“, istaknuo je dr Lagumdžija.

Sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine prisustvovao je i direktor Ureda EBRD-a u BiH Ian Brown.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.