Tuzla

Dževad Hadžić pozvao na procesuiranje kriminala u privredi TK

Radnici od aktualne vlasti traže da zaustavi stečaj i spasi radna mjesta.Međutim, vlast za TTU i druge firme koje se nalaze u sličnoj situaciji nema više novca. Za takve firme do sada su se iz kantonalnog budžeta slili milioni maraka, novac je nenamjenski potrošen, a za taj kriminal do sada niko nije procesuiran.

Tvornica transportnih uređaja samo je jedna od stotinjak firmi koje je uništila kriminalna privatizacija u Tuzlanskom kantonu. Nisu je spasili ni milioni maraka koji su izdvajani iz kantonalnog budžeta za njen oporavak. Godinama je poslovala preko fiktivne privatne firme ITT, koja je formirana u krugu fabrike. U tom kriminalu su sudjelovale sve prethodne kantonalne vlade.

U zvaničnoj analizi Kantonalnog ministarstva industrije navedeno je da je za firme koje su danas u stečaju ili će uskoro u stečaj, poput TTU-a, Vlada Tuzlanskog kantona je od 2007. do 2013. godine iz kantonalnog budžeta izdvojila čak 46 miliona i 400 hiljada maraka. Umjesto stabilizacije proizvodnje, firme su propale. Ali niko od direktora, članova Nadzornog odbora ili ministara za to nije odgovarao. Budžetski novac je potrošen nenamjenski.

”Sa sigurnošću možemo reći – ako neko pokrene stečaj, a mi smo dali milione za pokretanje proizvodnje, da je neko ta sredstva nenamjenski potrošio”, ističe Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Opozicione stranke u Kantonalnoj skupštini zatražile su od Tužilaštva Tuzlanskog kantona da procesuira ovaj kriminal. Budući da su pojedini tužioci, poput zamjenika glavnog kantonalnog tužioca Dragana Radovanovića, decenijama mirno posmatrali propadanje tuzlanske privrede i pljačkašku privatizaciju, teško da će eventualna istraga u ovom slučaju dati bilo kakav rezultat, posebno da će neko od odgovornih završiti iza rešetaka.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.