Aner Žuljević

Dvoje ljudi, pripadnika tih stranaka, troši 50 miliona KM godišnje

Desilo se upravo ono što smo i najavljivali mjesecima unaprijed, a to je da SDA i HDZ čine sve kako se izbori u Mostaru ne bi održali, glumeći pri tome kao da nešto rade na postizanju dogovora, kazao nam je delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević, komentarišući odluku CIK-.a o raspisivanju lokalnih izbora, u kojoj je opet, kao i prije četiri godine, izostavljen Mostar.

Osim SDA i HDZ-a, koje označava kao glavne krivce za neodržavanje izbora u Mostaru, on prst upire i u međunarodnu zajednicu.

Međunarodna zajednica je nametnula sporni Statut

– Mi se stalno nalazimo u nekom repetativnom filmu koji nam oni osmišljavaju svakih šest do sedam mjeseci, u kojem je međunarodna zajednica, nažalost, potpuno izgubila vlastitu odgovornost za situaciju u kojoj smo se mi građani Mostara našli. Oni ne mogu pobjeći od činjenice da su oni ti koji su radili Statut Grada Mostara i da je sve sve ono što je proglašeno neustavnim direktni rezultat rada međunarodne zajednice. Mi smo više puta apelovali da se međunarodna zajednica, kada je u pitanju Mostar, vrati u punom kapacitetu i da rješenja za Mostar neće doći od domaćih zvaničnika dok god SDA i HDZ budu ključni akteri donošenja bilo kakvog rješenja za građane Mostara. Nešto što smo očekivali, to se i potvrdilo. Mi unutar BiH, unutar političkih subjekata, kada su u pitanju SDA i HDZ, nemamo voljni momenat da se to završi – kazao je Žuljević.

On navodi i šta je, po njegom mišljenju, glavni razlog zašto nikada nije postignut dogovor o održavanju izbora u Mostaru.

– Zašto bi neko tražio da ima vijeće koji će biti kontrolni mehanizam utroška javnog novca? Ovako dvoje ljudi, pripadnika tih stranaka, troši 50 miliona KM godišnje. Potrošili su već pola milijarde maraka da ih niko ne pita gdje su ih potrošili. Mi smo jedna međunardna sramota u implementaciji javnog novca. Poznat je problem sa kolektorima, sa javnom deponijom… Faktički nemamo nikavih mehanizama za razvoj grada kao lokalne samouprave. Vijeće ne funkcioniše, nema raspolaganja Prostornim planom, niti svim investicijama. Ovo je odluka čiju će posljedicu plaćati građani Mostara koji nemaju veze sa ove dvije stranke, a oni ostaju što su i bili, a to je “capi di tutti capi” grada Mostara – dodao je Žuljević.

Viši interesi SDA i HDZ-a

Posebno je naglasio da su do sada pripremljena dva prijedloga za održavanje izbora u Mostaru, koji su u potpunosti poštovali obaveze proistekle iz presuda Ustavnog sduda FBiH. Međutim, “zapelo” je u Parlamentu FBiH.

– Činjenica je da imamo situaciju u Domu naroda da HDZ, zahvaljujući SDA, ima četiri ključna glasa i to onemogućava bilo kakvu parlamentarnu realizaciju. Sve ono što imamo u brojevima, u Parlamentu gdje bi se odluka o rješenju za Mostar trebala donijeti, je u ovom trenutku na strani HDZ-a, a voljom SDA. Mi svo vrijeme govorimo da je Mostar predmet trgovine nekih viših interesa ove dvije političke stranke. Znači, SDA i HDZ se moraju isključiti iz pokušaja iznalaženja rješenja, međunarodna zajednica sa svoje strane mora nametnuti rješenja, kao što je to uradila sa Statutom i da građani Mostara dobiju mogućnost da izađu na izbore, pa neka onda novi vijećnici sa legitimitetom dobijenim na tim izborima, donose odluke kako će izgledati Staut i sve sporne odredbe – zaključio je Žuljević.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu