Foruma mladih GO SDP BiH Bihaća

Dvadeset i tri godine bez Emine, Erne i Merime

Jučer se navršila dvadeset i treća godišnjica od pogibije tri sestre iz bihaćke porodice Duračković, koje su tog nesretnog 3.12. 1992. poginule od četničke granate u porodičnoj kući u naselju Ružica. Merima je imala 7, Erna 5, a Emina samo 3 godine.

Tim povodom, na inicijativu Foruma mladih Gradske organizacije SDP BiH Bihaća u porodičnom dvorištu sestara Emine, Erne i Merime Duračković, sagrađena je spomen ploča pred duše poginulih djevojčica i njihovog djeda Halida koji je tog kobnog dana izgubio život, čuvajući unučice.

Ovo je druga inicijativa Foruma mladih SDP BiH Bihaća, koji nakon izgradnje spomen ploče djevojčicama u bihačkom naselju Midžića mahala, nastavlja sa prisjećanjem prvih dječijih žrtava rata u Gradu Bihaću.

Svake godine 19. juna u naselju Midžića malhala Forum mladih se okuplja da se prisjetimo djevojčica Azre, Mirele, Sabine i Maide. Evo i od danas, Forum mladih ima novi amanet i obavezu da se prisjeća i male Emine, Erne i Merime, koje su zajedno sa svojim djedom Halidom izgubile svoj život od četničke granate. Forum mladih se ovakvim gestama želi prisjetiti svih nevino stradalih žrtava i ostaviti uspomenu budućim generacijama da se Emina, Erna i Merima više ne ponove. Žalosti činjenica da je ova spomen ploča podignuta tek nakon 23 godine od pogibije Emine, Erne i Merime Duračković. Ali vođeni idejom da ova spomen ploča treba da bude opomena budućim generacijama, kao spomenik sramote četničkih agresora, mi u Forumu mladih odlučili smo da ispravimo nepravdu, koja je učinjena prema porodici Duračković, te na ovaj način otmemo od zaborava hladnokrvno ubistvo naše maloljetne tri sugrađanke i njihovog djeda.Danas bi one imale svoje živote, karijere, bile majke. Danas ih s nama nema, ali ostaje ova neizbrisiva uspomena u Ulici ružičkih branitelja broj 15. – rekao je danas u svom obraćanju prisutnima Adnan Habibija, Predsjednik KO FOM SDP BiH USK.

Spomen ploču trima sestrama Duračković, Forum mladih je izgradio svojim novčanim sredstvima i uz pomoć svojih članova. Inicijativu su pokrenuli s ciljem da opominje i poziva prolaznike da se ovaj i ovakvi zločini nad nevinim civilnim žrtvama ne ponove.

Na žalost, dvadeset i tri godine su prošle od pogibije, mijenjale su se vlasti i niko se nije sjetio obilježiti mjesto njihovog stradanja. Od danas će ova ploča svjedočiti ovom gnusnom četničkom zločinu i pozivati svakog prolaznika da se pokloni žrtvama i prouči Fatihu pred duše sestara Duračković i njihovog djeda. – istakao je u svom obraćanju prisutnima Edin Goretić, Predsjednik GO FOM SDP BiH Bihać.

Goretić je još dodao da se Forum mladih Gradske organizacije SDP-a Bihać ovom prilikom zahvaljuje svima koji su na bilo koji način učestvali u izgradnji spomen ploče i koji su pomogli da se ova incijativa realizira.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.