Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti

Duraković u posjeti Unsko-sanskom kantonu: Nastavak saradnje Ministarstva sa visokoškolskim ustanovama u FBiH

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti Jasna Duraković boravila je u Unsko-sanskom kantonu.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke su saopćili da je ministrica Duraković u razgovorima sa premijerom USK Nijazom Hušićem i ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Denisom Osmankićem izrazila predanost jačanju obrazovnog sektora.

– Posjeta Univerzitetu u Bihaću i razgovor sa rektorom prof.dr. Fadilom Islamovićem otvorili su nove mogućnosti za saradnju i razvoj. Također, prilikom obilaska Tehničkog fakulteta u Bihaću, istaknuta je važnost tehničkog obrazovanja za budućnost – navodi se u saopćenju iz Ministarstva.

Također, u okviru različitih programa u proteklih deset godina Ministarstvo je osiguralo značajna sredstva i za bihaćki univerzitet, između ostalog, za naučno-istraživačke i bilateralne projekte, istraživački rad i naučno usavršavanje, te uređenje prostora i nabavku prioritetne opreme za naučno-istraživački rad.

– Blizu 1,2 miliona KM dodijeljeno je u okviru Transfera za oblast nauke od značaja za FBiH, dok je 105 hiljada maraka izdvojeno za (su)finansiranje naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata ovog univerziteta. Istodobno, Univerzitetskoj biblioteci dodijeljeno je ukupno 2.750 recentnih izdanja naučne i stručne literature – rekla je ministrica Duraković.

Ministrica je najavila nastavak saradnje Ministarstva sa visokoškolskim ustanovama u FBiH u provođenju svih promjena koje za cilj imaju osavremenjivanje obrazovnog procesa i poboljšanje studentskog standarda, te unapređenje uslova rada na univerzitetima.

– Ovo je tek početak nove saradnje Federalnog ministarstvom obrazovanja i nauke sa Unsko-sanskim kantonom usmjerene ka napretku i razvoju – kazala je minstrica Duraković.

Federalna ministrica će u subotu, 10. februara, navedeno je u saopćenju, sudjelovati i na Konferenciji bosanskohercegovačkih djevojaka i žena u STEM-u „fem.STEM 2024“, koja će biti održana u Bihaću povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci.

Među pokroviteljima ovog skupa je i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, čiji je jedan od strateških ciljeva promocija tolerancije, nenasilja i rodne ravnopravnosti u porodici i društvu.

– Prilike za obrazovanje i napredovanje moraju biti jednake i svi zajedno moramo kontinuirano raditi na poticanju rodne ravnopravnosti, kao i veće zastupljenosti žena u nauci – saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.