Duraković: Socijalni rad kao ključni element ljudskog razvoja, odigrao nezamjenjivu ulogu u oblikovanju naših obrazovnih sistema

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković obratila se jučer sudionicima i gostima panel diskusije o temi “Socijalni rad u obrazovanju – sadašnje stanje i razvojne perspektive“, koji je održan na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Ovom prilikom istakla je da je socijalni rad, kao ključni element ljudskog razvoja, odigrao nezamjenjivu ulogu u oblikovanju naših obrazovnih sistema.

“Usmjeren na razvoj, socijalni rad promiče filozofiju koja stavlja ljude u fokus, teži produktivnosti i preventivi u suočavanju sa mnogobrojnim izazovima, posebno u kontekstu obrazovanja. Socijalni radnici školama donose jedinstvene vještine i znanja, pružajući podršku mentalnom zdravlju, akademskom uspjehu, pozitivnom ponašanju, te saradnji na svim nivoima”, rekla je ministrica Duraković.

Posebno je naglasila ključnu ulogu socijalnih radnika u školama u stvaranju sigurnog i poticajnog okruženja za učenje, razvoj kompetencija i vještina, te samopoštovanja i samopouzdanja.

Na skupu, koji je organiziran s ciljem promocije i zagovaranja socijalnog rada u obrazovanju, prisustvovali su predstavnici resornih ministarstava na kantonalnom i entitetskom nivou, direktori i stručno osoblje u osnovnim i srednjim školama, djelatnici Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje KS, kao i socijalni radnici u školama i ustanovama socijalne zaštite u KS, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.