Federalna ministrica obrazovanja i znanosti

Duraković iznijela pozitivne dojmove na podatak o pozitivnoj demografskoj slici Posušja

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti prof. dr. Jasna Duraković boravila je u radnom posjetu općini Posušje. Susret je započeo službenim sastankom u zgradi Općine Posušje gdje su ministricu i njene suradnike dočekali načelnik općine Ante Begić i savjetnik za komunikaciju sa domaćim i međunarodnim institucijama Jozo Kolobarić.

Uz riječi dobrodošlice načelnik Begić predstavio je gostima, koji po prvi put službeno borave u Posušju, osnovne gospodarske i društvene značajke općine Posušje, s posebnim naglaskom na mlade i nužnosti širenja obrazovnih infrastrukturnih kapaciteta.

U tom kontekstu je iznio podatak o velikom udjelu mlade populacije u ukupnom stanovništvu i pozitivnim tijekovima prirodnog prirasta koji su karakteristični za Posušje te je predstavio infrastrukturne projekte, konkretno ulaganja u objekte namijenjene obrazovanju i odgoju u proteklom periodu kao i planove nastavka ulaganja na ovom polju.

To se prije svega odnosi na gradnju novog krila i nove sportske dvorane u sklopu OŠ Fra Petra Bakule, dogradnju dječjeg vrtića Bajka s ciljem jačanja kapaciteta i gradnju rehabilitacijsko-edukacijskog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Budući da je riječ o velikim projektima, koji premašuju mogućnosti samostalnog financiranja, načelnik Begić je rekao kako se pri realizaciji očekuje podrška s viših razina vlasti.

Ministrica Duraković je iznijela pozitive dojmove na predstavljeno, pogotovo na podatak o pozitivnoj demografskoj slici Posušja, što nije čest slučaj u drugim sredinama. Vezno pak za mogućnost suradnje na infrastrukturnim projektima iz područja školstva, ministrica je govorila o načinima putem kojih je moguće aplicirati na javne pozive te je izrazila nadu kako će ona biti plodonosna, a na korist svih žitelja Posušja.

Posebna tema ovog sastanka, u kojoj je sudjelovao i savjetnik Kolobarić, odnosila se i na mogućnost unaprjeđenja gradske knjižnice te suradnje na obogaćivanju knjižničnog fonda.

U drugom dijelu posjeta upriličen je obilazak JU Dječjeg vrtića Bajka i nove zgrade OŠ Ivana Mažuranića, gdje su ministricu i izaslanstvo Općine dočekali ravnatelji Kristina Milas i Stipe Bešlić. Na kraju su gosti posjetili i lokaciju na kojoj je planirana gradnja gradnju rehabilitacijsko-edukacijskog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju.