Miro Lazović

Državu moramo sami čuvati i braniti

Neustavnim obilježavanjem 9. januara predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik RS Milorad Dodik, protivno odluci Ustavnog suda BiH o neprihvatljivosti tog datuma, izvršili su udruženi rušilački poduhvat na dvije najznačajnije institucije države, na Ustavni sud i Oružane snage BiH.

Ovo je u izjavi za Fenu kazao Miro Lazović, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva i potpredsjednik SDP BiH, i naglasio da je nakon takvog čina BiH kao država na ispitu.

On smatra da neustavni i nezakoniti postupci moraju biti sankcionisani, te da bi konačno morale proraditi institucije zadužene za zaštitu Ustavnog poretka, a to su u ovom slučaju pravosudne institucije čime bi građanima ulili nadu da BiH kao cjelovita država ima šansu da opstane.

– U suprotnom budućnost BiH je neizvjesna. Bez obzira kakva će biti politička i sigurnosna situacija, hoće li se ona dalje usložnjavati, ustavni poredak se mora zaštiti. Radi se o opstanku BiH – naglašava Lazović.

On je mišljenja da međunarodna zajednica neće rješavati unutrašnje stvari BiH, te da ne treba očekivati od OHR-a ili američke ambasade da vuku za rukav bh. tužioce i sudije da rade svoj posao, a da ni bh. pravosudni organi čekaju međunarodni mig da procesuiraju političke lidere ukoliko za to imaju dokaze.

– Pravo pitanje za nas u BiH je šta hoćemo od ove države. Hoćemo li stabilnu i pravednu državu punih ljudskih sloboda i prava ili ne. Ako hoćemo onda je moramo prvenstveno sami čuvati i graditi. Međunarodna zajednica je tu kao pomoćni radnik – naglasio je Lazović.

Dodaje, da kada je država ugrožena, a ona to jeste danas, onda na istoj strani moraju biti sve one političke stranke kojima je BiH na srcu, a da se bh. politički blok nameće kao neophodan u otporu onima koji bi da BiH nestane ili onima koji bi dalje da je dijele.

On dalje pojašnjava da bi taj blok, kao idejnu snagu trebao uzeti Političku platformu Predsjedništva Republike BiH iz 1992. godine, na čijim je krilima branjena i odbranjena BiH.

– Ta ideološka orijentacija je danas najpotrebnija za sve Bosance i Hercegovce. Dakle država zagarantovanih ljudskih sloboda i prava i ravnopravnih naroda Hrvata, Bošnjaka, Srba i svih njenih građana na cijelom prostoru BiH – istakao je Lazović u izjavi za Fenu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.