Državna imovina

Pojašnjenje pitanja

Zakonom  donesenim 2005. godine, zabranjena je raspodjela državne imovine do donošenja zakonske regulative kojom bi se pitanje jasno regulisalo. Ustavni sud BiH je 2012. godine donio presudu kojom državna imovina pripada isključivo državi Bosni i Hercegovini. Bez zakonskog okvira kojim bi se riješilo pitanje raspolaganja i raspodjele državne imovine, svaki pokušaj prijenosa vlasništva sa države na entitete je protuzakonit. Općinski i kantonalni nivoi vlasti također nemaju nikakva ovlaštenja niti prava raspolaganja državnom imovinom.

Stav SDP BiH:

Smatramo da se svakim činom uzurpacije državne imovine od strane nižih nivoa vlasti ozbiljno ugrožava pravni poredak u BiH, te da se dovodi do osporavanja uloge Parlamentarne skupštine BiH koja je jedina ovlaštena da zakonom reguliše pitanja iz nadležnosti države. Presuda Ustavnog suda BiH iz 2012. godine, se mora poštovati i svako novo zakonsko rješenje mora biti u skladu s ovom presudom, prema kojoj državna imovina isključivo pripada državi Bosni i Hercegovini.

 

Datum zadnje izmjene: 19.09.2017.

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.