Državna imovina

Pojašnjenje pitanja

Zakonom  donesenim 2005. godine, zabranjena je raspodjela državne imovine do donošenja zakonske regulative kojom bi se pitanje jasno regulisalo. Ustavni sud BiH je 2012. godine donio presudu kojom državna imovina pripada isključivo državi Bosni i Hercegovini. Bez zakonskog okvira kojim bi se riješilo pitanje raspolaganja i raspodjele državne imovine, svaki pokušaj prijenosa vlasništva sa države na entitete je protuzakonit. Općinski i kantonalni nivoi vlasti također nemaju nikakva ovlaštenja niti prava raspolaganja državnom imovinom.

Stav SDP BiH:

Smatramo da se svakim činom uzurpacije državne imovine od strane nižih nivoa vlasti ozbiljno ugrožava pravni poredak u BiH, te da se dovodi do osporavanja uloge Parlamentarne skupštine BiH koja je jedina ovlaštena da zakonom reguliše pitanja iz nadležnosti države. Presuda Ustavnog suda BiH iz 2012. godine, se mora poštovati i svako novo zakonsko rješenje mora biti u skladu s ovom presudom, prema kojoj državna imovina isključivo pripada državi Bosni i Hercegovini.

Datum zadnje izmjene: 19.09.2017.

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T