Lana Prlić za O kanal

Država treba paziti porodice i biti treći roditelj

Nakon razvoda, čak 70% roditelja u Bosni i Hercegovini ne plaća alimentaciju – podaci su nevladinih organizacija. Zvaničnih statistika državnih institucija nema, što samo po sebi govori o njihovom odnosu prema ovom problemu. Roditeljima koji su ostali sami uz dijete je veoma teško, a još teže kada bivši supružnik odbija plaćati alimentaciju.

Mnogi od njih, zbog toga, rade po dva posla kako bi zaradili novac za hranu, odjeću, školski pribor svojoj djeci. Ovakva situacija sa sobom povlači niz problema koji bi u mnogome bili riješeni formiranjem Alimentacijskog fonda, koji još uvijek ne postoji ni u Federaciji ni u Republici Srpskoj. Ko i zašto koči osnivanje ovakvih fondova, pitamo se danas Iza naslova.

Naša gošća Lana Prlić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i inicijatorica formiranja Alimentacionog fonda u Federaciji.

– Vlada FBiH je 2014. godine u februaru donijela je jednu vrstu zaključak. Slavimo tolike godine iza nas gdje je Vlada naložila nadležnom ministarstvu da se posveti izradi zakona odnosno izradi Alimentacionog fonda. Ja sam uputila izmjene i dopune zakona. Iskreno nisam pokupila svu pamet svijeta, vidjela sam kako funkcioniše u Hrvatskoj novi zakon koji tretira Alimentacioni fond je vrlo rigorozan i tereti se i drugi roditelja koji ne isplaćuje, već u slučaju smrti tog drugog roditelja, taj dug se prenosi na druge žive članove porodice, kaže Prlić.

I u Federaciji BiH samohrani roditelji se godinama bore sa istim problemima i nadaju se Alimentacionom fondu. Njegovo formiranje u formalnu proceduru ponovo je vratila Lana Prlić, u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Ipak, federalna Vlada i parlament još uvijek nisu usvojili njenu inicijativu.

– Podnijela sam zakon u martu 2019. godine u proceduru, u junu se trebao naći na dnevnom redu, sjedinca je prekinuta i nikad se nije nastavila. U FBiH se podnese hiljadu zahtjeva za razvod. Rečeno je da se ne mogu otvoriti novi socijalni centri jer iziskuju nova budžetska sredstva, poručuje Prlić.
Dodaje da se država ponaša kao maćeha prema djeci i roditeljima.

– Samohrane roditelje guramo na marginu društva i pravimo od njih socijalne slučajeve. U krivičnom zakon FBiH ukoliko se ne ispoštuje presuda suda može uslijediti godine zatvora. Nikada ni jedan presuda nije donesena, a protekle godine imamo oko 200 prijava predmeta zbog ne plaćanja na sudu. U Hrvatskoj se u prvih pet godina smanjio broj neplatiša za 35 posto, istakla je Prlić.
Otkrila je informaciju da bi se na dnevnom redu mogao naći i prijedlog zakona o registru pedofila

– Pročitala sam komentar svog kolege koje je rekao “Ti hoćeš da se žene što više razvode”. Ne mislim da se bilo kojem rodu treba više ili manje prikloniti. Država treba paziti porodice i biti treći roditelj u svemu tome. Pričalo se o kampanji Nisam tražila, iskoristila sam taj momenat da na Domu naroda napravim pritisak da uvrste na Dnevni red registar broja pedofila, dobila informaciju da bi moglo biti u narednih desetak dana, otkrila je Država treba paziti porodice i biti treći roditelj, otkrila je Prlić.

Rekla je i da se puno zakona se izgubi na putu od jednog do drugog doma. Bez pritiska parlamentaraca i javnosti ne možemo dobiti šta tažimo, a ne misli odustati ni od jednog zakona kojeg je tražila.

– Svi smatraju da su ovo soft teme koje tek onako prođu ili ne prođu ali ovo su ključne životne teme. Bitno je da se osvrnemo i vidimo stvarne probleme. Ovo nisam ja izmislila. Kada imamo podatak da je 70 posto slučajeva neplatiša, to je alarmantno. Je li moramo čekati da bude 100 posto neplatiša i 1.500 razvoda mjesečno. Potpisnici smo o UN-ove konvencije o pravima djece vidimo kako je to u EU uređeno. Treba rješavati jedan po jedan problem što prije, govori Prlić.

Iznos i visina alimentacije se određuje na osnovu platne liste i tu se dešava jako puno malverzacija.

– Moramo promjeniti i zakon i svijest. Mislimo da nije naš problem dok nam se ne desi, kazala je Prlić.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu