Irfan Čengić za portal Raport.ba

Država pustila sport niz vodu

Sport je jedan od društvenim segmenata koji u BiH od kraja rat životari. Korona-kriza koja je zaustavila svijet, prijeti da sport faktički ugasi u našoj državi. Sve lige su prekinute, a pitanje je kada će biti nastavljene.
Sve to zadalo je ogroman finansijski udarac sportskim klubovima i udruženjima koji ionako većinom duguju državi i dobavljačima po raznim osnovama, a tračak nade pružao im je tzv. korona-zakon koji je sinoć usvojen u Parlamentu FBiH.

Klubovi nemaju pravo na pomoć

Međutim, amandman koji je predvidio da Vlada FBiH pomogne spotrskim klubovima kao i privrednim subjetkima glatko je odbijen. Predložio ga je zastupnik SDP-a Irfan Čegnić.

“Jedan od amandmana je trebao omogućiti sportskim klubovima jednaka prava kao i privrednim društvima. FBiH 11 godina odbija da provede obavezu iz državnog Zakona o sportu i omogući registraciju klubova kao privrednih društava, čak sam dostavio i prijedlog zakona ali ga nikada nisu stavili na dnevni red. Dakle, po jučer usvojenom zakonu sportski klubovi nemaju pravo na pomoć od države”, kaže Čengić za Raport.

Da li će sport preživjeti ovu krizu?

“Teško je reći da li će sport preživjeti i bez ove korona krize, jednostavno strukture vlasti ne zanima sport, osim kada treba doći u VIP ložu na utakmicu reprezentacije, za što krivim čelnike saveza i klubova koji se podanički odnose prema vlasti i zadovoljavaju se mrvicama umjesto sistemskim rješenjima. Vlast u Hrvatskoj stotine miliona izdvaja za sport, a u BiH su iznosi smiješni. Sport ne može bez podrške politike, nikada nije bi mogao, KK Bosna nikada ne bi bila prvak Evrope da iza sebe nije imala Grad Sarajevo”, kaže Čengić.

Vlada FBiH je ipak naredila Poreznoj upravi FBiH da pomogne klubovima i sportskim udruženjima. Da li je to rješenje?

“Naravno da nije rješenje, odgoda plaćanja doprinosa i poreza ne znači ništa korisno, to je trebalo biti otpisano kao i privrednim subjektima. Ovaj potez Vlade je jedna mrvica koja neće ništa značajno doprinijeti”, zaključuje Čengić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu