Zaključci tribine u Lukavcu

Država BiH ima mehanizme da sankcionira kršenje zakona u Općinskom vijeću

Na 9. sjednici Općinskog vijeća Lukavac došlo je do grubog kršenja Poslovnika o radu Općinskog vijeća, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o vladinim i ministarskim imenovanjima i niza drugih propisa. Nervoza koju ispoljavaju i prljava kampanja koju vodi SDA ovih dana očit je dokaz nervoze i straha za dalji razvoj situacije. Izdržat ćemo pritiske i nastaviti odlučno. Potpuno opredjeljeni da se borimo za zakonitost i očuvanje interesa građana nastavljamo dalje.

U dnevni red je nezakonito uvršten prijedlog o smjeni članova Upravnog odbora JZU Dom zdravlja Lukavac, smjena je izvršena bez zakonskog osnova, a imenovan privremeni Upravni odbor na prijedlog predlagača koji nije ovlašten po Zakonu. Predsjedavajući Općinskog vijeća Mehmed Suljić je vodio sjednicu protivno Poslovniku o radu iako su mu nadležni državni službenici ukazivali na propuste, a predsjednik Komisije za izbore i imenovanja Admir Turkić je neovlašteno potpisao prijedlog privremenog Upravnog odbora. Dodatnu ozbiljnost u postupku Turkića daje činjenica da u konkretnom slučaju ima direktni privatni interes, a koji je potpisao dokument iz nadležnosti načelnika Općine Lukavac. Kao ključni motiv ove borbe je nezakonito zapošljavanje bez konursa osoba koje su bliske ili direktno povezane vodećim stranačkim kadrovima „nove većine u Općinskom vijeću“.

Ponovo uspostavljena većina u Općinskom vijeću je izglasala ove odluke. Postupanje odgovornih lica Suljića i Turkića, te glasanje za nezakonite odluke dovelo je do specifične pravne situacije na Općini Lukavac koja će imati svoj dalji epilog. Već u toku 9. sjednice pojedini vijećnici su u uputili niz zahtjeva za zaštitu zakonitosti. Po tim zahtjevima će se postupiti.
Načelnik Općine Lukavac je, u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave, uputio Općinskom vijeću i Ombdusmenima zahtjev za preispitivanje nezakonitih odluka, čime su ove odluke stavljene van snage do naredne sjednoce Vijeća. Sasvim je izvjesno da će na sjednici 25. jula doći do potvrde ovih odluka, te da će se njihovim stupanjem na snagu kreirati situacija koja zahtijeva dalje poteze u zaštiti zakonitosti.

Po Zakonu o principima lokalne samouprave naredna instanca je Federalno ministarstvo pravde. Pravno je nesporno kakav stav mora imati Ministarstvo. Stav Ombdusmena nema provedbene mehanizme, te za očekivati je da će biti ignorisan od strane vijećničke većine.

Ali ima postupaka koji se neće moći ignorisati. Načelnik općine Lukavac ima obavezu da pokrene tužbu sa zahtjevom za sudsko poništenje nezakonitih odluka, kao i da podnese obavijest o kršenju krivičnog zakona od strane predsjednika Općinskog vijeća i Komisije za izbor i imenovanja. Pravda je u nekim slučajevima spora, ali svakako dostižna i neizbježna ukoliko Općinsko vijeće potvrdi nezakonite odluke.

Centralna izborna komisija BiH takođe ima zakonsku obavezu da preispita nezakonito postupanje izabranih vijećnika, te da oduzme mandat onim koji krše zakon. Ovaj postupak će biti pokrenut i prema Centralnoj izbornoj komisiji, u prvom redu radi utvrđivanja odgovornosti gospode Suljića i Turkića.

Visoki stepen mobilizacije i prljava kampanja koja se vodi ovih dana protiv načelnika Općine Lukavac u prvom redu je dokaz nervoze i straha odgovornih. Potpuno smo uvjereni da će ova kampanja doživjeti fijasko, a da neće biti organa ili pojedinca koji će moći zaustaviti dalji tok pravnih posljedica 9. sjednice Općinskog vijeća Lukavac.

U potpisu: Načelnik Edin Delić i vijećnici, učesnici Tribine u Lukavcu od 20.07.2017. godine

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.