Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Država apsurda i igre bez granica u režiji vladajućeg trojca SDA-HDZ-SNSD nastavlja se poput beskrajnih sapunica

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšič osvrnuo se na današnje poteze člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika FBiH Marina Čavare.

“Država apsurda i igre bez granica u režiji vladajućeg trojca SDA-HDZ-SNSD nastavlja se poput beskrajnih sapunica.

Današnji postupci Milorada Dodika i Marinka Čavare pokazuju kako se različitim metodama pokušava ostvariti isti cilj – dalja blokada i derogiranje pravnog sistema i zakonskih procedura. O potpunoj politizaciji procesa imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH i HDZ-ovim zadnjim trzajima u opstrukcijama ću nekom drugom prilikom. Sada je ipak izvjesno kako se isključivo zahvaljujući međunarodnom pritisku, sankcijama i djelovanju visokog predstavnika, u Federaciji BiH polako ide ka deblokiranju procesa.

U isto vrijeme Milorad Dodik blokira sve procese na državnom nivou, nanoseći veliku sramotu i štetu prije svega sebi i onim koji su ga birali, ali i cijeloj državi. Uskraćivanje agremana ambasadoru Njemačke, države koja je najveći investitor i donator sredstava za Bosnu i Hercegovinu, ogroman je skandal sa potencijalno nesagledivim posljedicama. Sretna okolnost je u  činjenici da su naši prijatelji u vladajućoj većini u Njemačkoj, koju predvodi sestrinski SPD, detaljno  upoznati sa političkim prilikama i djelovanjem Milorada Dodika.

Valjda je sada svima više nego jasno da svaki oblik reformskih procesa mora obuhvatiti cijelu državu, oba entiteta i njihovo zakonodavstvo. To je jedini način ukoliko želimo krenuti ka demokratizaciji i emancipaciji ukupnog društva. Sve dok imamo sistem koji pogoduje izboru etnonacionalista svih boja, zasnovan na faktičkom etničkom separatizmu kroz izborni i ustavni sistem na svim razinama, istinski napredak i stabilizacija naše zemlje nisu mogući. Krajnje je vrijeme da se napusti politika zaobilaženja i amnestiranja bosanskohercegovačkog entiteta RS i njegovih nazadnih vlasti u reformskim procesima. Kako danas apsurdno izgleda insistiranje na rješavanju izbornih i ustavnih reformi samo u Federaciji BiH. SDP BiH će sa svojim partnerima učiniti sve da dođemo do Bosne i Hercegovine u kojoj vlast ne obnašaju konstitutivni narodi. Do države u kojoj sve institucije pripadaju toj državi i izvode se iz državnog suvereniteta, a ne narodima koji nisu administrativne kategorije.

Zato očekujemo i da međunarodna zajednica, utjelovljena u Visokom predstavniku, Uredu Evropske komisije i ambasadorima “kvinte”, forsira i potencira uspostavu jednakog društva za sve na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Da gospodo, ni manje, ni više od toga”, naveo je Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.