Draganu Čoviću bitnije ucjene oko izmjena Izbornog zakona, nego ukidanje akciza na gorivo i diferencirana stopa PDV-a

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva predsjedavajućeg državnog Doma naroda Dragana Čovića da danas sazove hitnu sjednicu ovog Doma, na kojoj bi bile potvrđene odluke Predstavničkog doma Parlamenta BiH o ukidanju akciza na gorivo i uvođenje diferencirane stope PDV-a na osnovne životne namirnice.

Podsjećamo javnost da će danas isteći rok od 72 sata za sazivanje hitne sjednice Doma naroda, nakon što je u petak 11. marta, delegat SDP BiH Denis Bećirović sakupio trećinu potpisa, koliko je prema Poslovniku potrebno za sazivanje sjednice.

Neshvatljivo je odsustvo realnosti Dragana Čovića i HDZ-a od trenutne situacije u Bosni i Hercegovini, gdje su svakodnevno prisutni novi valovi poskupljenja osnovnih životnih namirnica, a koji je sjednicu ovog Doma trebao sazvati odmah nakon što su izmjene ovih zakona usvojene u Predstavničkom domu 9. marta.

Očigledno je da su predsjedniku HDZ-a BiH bitnije njegove ucjene oko izmjena Izbornog zakona BiH nego interesi građana, izloženih nikad većim finansijskim problemima, koji su dijelom izazvani i neradom državnog Vijeća ministara i entitetskih vlada, u kojima sjede ministri iz HDZ-a, zajedno sa svojim koalicionim partnerima iz SDA i SNSD-a.

Na kraju, Draganu Čoviću treba poručiti da posljedice enormnih poskupljenja zajedno sa Bošnjacima, Srbima i Ostalima, trpe i Hrvati, za čije se interese, navodno, decenijama bori.