Aner Žuljević

Dragan Čović se potvrdio kao licemjerni nositelj evropskih vrijednosti

Novi pokušaj da Srbi dobiju konstitutivnost u Hercegovačko-neretvanskom kantonu izgleda da je osuđen na propast i prije njegovog početka. Na vanrednu sjednicu kantonalne skupštine zakazanu za sutra u 12 sati neće doći članovi Kluba Hrvata.

Kako na prošloj sjednici Skupštine HNK amandman koji je inicirala SDP-ova zastupnica Vesna Sardžić nije uvršten na dnevni red jer su protiv njega bili zastupnici dva HDZ-a, SDP je inicirao vanrednu sjednicu prikupivši podršku dvanaest zastupnika.

Iz Kluba Hrvata su saopštili da je riječ “o licemjernoj inicijativi SDP-a koji je kroz više izbornih ciklusa pokazao šta misli o konstitutivnosti naroda u BiH”.

“Politička manipulacija SDP-a za izmjenu Ustava Hercegovačko-neretvanskog kantona nije imala za cilj promjene Ustava već borbu za glasače i polarizaciju odnosa u kantonalnoj Skupštini i šire”, naveli su iz Kluba Hrvata u svom saopćenju.

Oni ističu da su za konstitutivnosti Srba i da će insistirati na političkom dogovoru i konsenzusu o ovom pitanju te napominju da je amandmane potrebno donijeti u redovnoj proceduri i kroz sveobuhvatnu izmjenu kantonalnog Ustava.

Aner Žuljević, zastupnik Socijaldemokratske partije smatra da je ovo dokaz licemjernosti HDZ-ove politike.

„Dragan Čović se potvrdio kao licemjerni nositelj evropskih vrijednosti. U Beogradu podržava deklaraciju o polozaju srpskog naroda, a u Mostaru zabranjuje zastupnicima HDZ-a da dođu na Skupštinu HNK i podrže amandmane o ravnopravnosti naših sugrađana.

Sramota je da Klub Hrvata u Skupštini HNK negiranje ravnopravnosti sugrađana srpske nacionalnosti iskazuje kao svoj “politički stav”.

Ovdje se za nas ne radi o politici, nego o kućnom odgoju i poštivanju osnovnih ljudskih prava kao temeljnih vrijednosti moderne Evrope. Skandalozno je da se inicijativu SDP-a za osiguranjem ustavne ravnopravnosti Srba u HNK naziva “neprimjerenom”, pritom još uzimajući sebi za pravo da drže lekcije javnosti o poštivanju zakonitosti i procedura!

HDZ-ov koncept po kojem prava treba da pripadaju samo jednim, a da drugi ima da trpe i da se povinuju volji većine, koja god i gdje god ona bila, je za nas, u SDP-u, apsolutno neprihvatljiva.

To nije pravni sistem, to nije jednakopravnost, to je nasilje.

Postupanje SDP-a BiH je uvijek bilo u interesu svih građana, za razliku od postupaka HDZ-a.

HDZ sa ovakvim licemjernim ponašanjem ugrožava Hrvate direktno priječeći uspostavu pravne države, vođenjem politike „švedskog stola“, odnosno biranja zakona koje želi i ne želi provoditi i nametanjem vlastite pogubne ideologije kao „svehrvatske“.

Jasno je kako ovakav HDZ-ov stav nema nikakve veze sa hrvatskim narodom i njihovim interesima, nego isključivo potrebi neumjesne i necivilizacijske političke trgovine nacionalnih lidera kakvoj svjedočimo posljednjih 25 godina.

Postavlja se pitanje zašto Milorad Dodik šuti, dok njegov partner Čović doslovno gazi prava Srba u HNK, ili je njihov međusobni tal veći od svih nacionalnih interesa, ili Srbi u HNK nisu dovoljno dobri za Dodika“, kaže Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.