Saša Magazinović

Dragan Čović je potvrdio neefikasnost svih nivoa vlasti u BiH

Nakon što je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio kako u BiH ne postoji parlamentarna većina, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kazao je kako je Čović time potvrdio neefikasnost vlada na svim nivoima.

“Čović je zapravo potvrdio stavove koje SDP kao lider opozicije, ali i druge opozicione stranke iznose već duže vremena. Mi zaista nemamo sumnje, kao i građani, da stvarne reforme ne postoje nigdje osim na džambo plakatima, te da se spinovanjem u dijelu medija koje drže pod kontrolom ne može izgraditi ekonomski prosperitetnija BiH”, rekao je Magazinović.

On je dodao da 
je s druge strane, ovakvom izjavom i gotovo opozicionim nastupom prema vlastima Čović za sebe i svoju stranku stvorio alibi u slučaju potpunog kraha evropskog puta.

“Međutim, ne treba zaboraviti da HDZ drži glavne poluge vlasti na svim nivoima, da je ova stranka dobila sve sto su tražili od SDA i da je teško objasniti da su svi drugi krivi”, kazao je Magazinović.

Što se tiče 

pisma predsjednik SNSD-a Milorada Dodika u kojem traži da se ispune želje Čovica, kao i nerealizirana namjera Izetbegovića da posebnim burekom počasti predsjednika HDZ-a, zapravo pokazuje da je Dragan Čović centralna figura trenutne vlasti koju svi drugi slijede.

“Predviđam da će mu i dalje biti ispunjavani svi zahtjevi, bez obzira na cijenu. 

Bez obzira na sve, SDP kao partija kojoj je u interesu napredak države će i dalje davati svoj konstruktivni doprinos i pokušavati korigovati neefikasne vlasti kako bi ispunili obećanje o dobijanju kandidatskog statusa naredne godine”, zaključio je Magazinović.

Podsjećamo, Izetbegović i Dodik su na sastanku u motelu u Istočnom Sarajevu postigli dogovor o mehanizmu koordinacije koji je jedan od ključnih uvjeta da bi bh. aplikacija za članstvo u EU bila kredibilna.

S dogovorom se nije složio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je informisao evropske funkcionere kako je dogovor predstavnika Bošnjaka i Srba o mehanizmu koordinacije bez uključivanja predstavnika Hrvata neprimjeren. Čoviću su u dogovoru sporne tačke 2 i 3 kojima se eliminira participiranje kantona u mehanizmu koordinacije.

Naknadno se s Čovićem složio i Dodik koji je u pismu koje je uputio Izetbegoviću i Čoviću naveo da se slaže s tim da se u mehanizam koordinacije “ugrade” Brčko distrikt BiH i kantoni u Federaciji BiH.

Na drugoj strani, iz Delegacije EU u BiH saopćili su da rješenja koja su postigli predsjednici SDA i SNSD-a u potpunosti odražavaju ključne principe koje su sve strane prihvatile tokom prethodnih razgovora o koordinacijskom mehanizmu, a koji podrazumijevaju poštivanje ustavne strukture BiH i donošenje odluka putem konsenzusa, dok istovremeno sprečavaju blokiranje procesa.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.