Odvojeni susreti

Dr. Lagumdžija razgovarao sa ambasadorima i specijalnim predstavnikom EU u BiH

Lagumdžija u odvojenim susretima razgovarao sa ambasadorom Republike Srbije, ambasadorom Federativne Republike Brazil, otpravnikom poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je 21. januara 2014. godine u odvojenim susretima ambasadora Republike Srbije u BiH Stanimira Vukićevića, ambasadora Federativne Republike Brazil u BiH José Augusta Lindgrena Alvesa, otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa M. Hilla i šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Petera Sørensena.

Dr. Lagumdžija je izrazio dobrodošlicu ambasadoru Vukićeviću u Bosnu i Hercegovinu i ocijenio da su bilateralni odnosi BiH i Srbije dobrosusjedski i stabilni, a saradnja državnih institucija stalna i intenzivna, kao i zajedničke aktivnosti u regionalnim inicijativama i forumima, te izrazio opredijeljenost BiH za daljnje unapređenje odnosa i saradnje u svim oblastima.

Dr. Lagumdžija se zahvalio ambasadoru Vukićeviću na pomoći Vlade Srbije oko rješavanja pitanja privedenih bh. državljana koji su ilegalno boravili i radili u Ruskoj Federaciji, a koji su sa ilegalnim radnicima iz Srbije, čarter letom iz Rusije vraćeni u Srbiju i dalje za BiH.

Također je čestitao Srbiji na početku pregovora sa Evropskom unijom, te istaknuo da je to snažan poticaj i Bosni i Hercegovini da riješi ključna pitanja i ubrza aktivnosti na evropskom putu.

Tokom sastanka je izraženo zadovoljstvo  jer je ekonomska saradnja prepoznata kao jedna od najvažnijih tema razgovora na svim nivoima o čemu svjedoči i predstojeće održavanje prve zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.  

Dr. Lagumdžija je ambasadora Alvesa upoznao sa pripremama za otvaranje privremenog konzularnog detašmana – „BiH kuće“ u Brazilu i zatražio pomoć zemlje domaćina u realizaciji svih planiranih aktivnosti.

Dr. Lagumdžija je istaknuo da će „BiH kuća“ omogućiti konzularnu i pravnu zaštitu bh. državljanima koji će u Brazilu pratiti Svjetsko prvenstvo i istovremeno biti iskorištena za promociju privrednih i turističkih potencijala BiH, promociju kulturnog i historijskog naslijeđa BiH, ali i za poslovne i političke susrete i jačanje veza između BiH i Brazila, kao i sa drugim zemljama učesnicama Svjetskog nogometnog prvenstva.

Dr. Lagumdžija i otpravnik poslova Ambasade SAD-a Hill su razmijenili mišljenja o sastanku bosanskohercegovačkih političkih lidera i evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea o implementaciji presude u slučaju „Sejdić i Finci“, kao i rješavanju pitanja vojne imovine kao uvjeta za daljnji napredak ka NATO-u.

Sastanak o implementaciji presude u slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH“ koji je krajem prošle sedmice održan u Sarajevu bio je i tema razgovora dr. Lagumdžije i ambasadora Sørensena.

Dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog stavova evropskih predstavnika, te izrazio zahvalnost evropskom komesaru Štefanu Füleu i njegovom timu za napore koje ulažu u postizanje dogovora o implementaciji presude.

Tokom razgovora je ukazano na potrebu snažnije borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini, s čim u vezi je dr. Lagumdžija ukazao na potrebu usvajanja seta antikorupcijskih zakona.

On je izrazio zadovoljstvo zbog usvajanja amandmana od strane Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta kojim se pozdravlja jednoglasno usvajanje seta antikorupcijskih zakona od strane Vlade Federacije BiH, te izražava žaljenje što nije osigurana parlamentarna većina za usvajanje seta ovih zakona. Amandmanom se naglašava važnost donošenja seta antikorupcijskih zakona, te još jednom potcrtava da je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala jedan od prioriteta. Dr. Lagumdžija se zahvalio Delegaciji Evropske unije u BiH na angažmanu i tehničkoj pomoći u doradi ovih zakona i iznalaženju rješenja da se isti ponovo upute u parlamentarnu proceduru.

Dr. Lagumdžija je istaknuo što hitniju potrebu provedbe odluke Ustavnog suda BiH o usklađivanju Izbornog zakona BiH, kako bi se osiguralo raspisivanje izbora od strane Centralne izborne komisije i održali izbori u oktobru ove godine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.