Berlin

Dr. Lagumdžija prihvatio poziv za učešće na 6. Konferenciji ministara vanjskih poslova Jugoistočne Evrope

Poziv dr. Lagumdžiji za učešće na Konferenciji uputili su ministri vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je 27. oktobra 2014. godine u Sarajevu sa ambasadorima Savezne Republike Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Christianom Hellbachom i Edwardom Alexanderom De Poulton Fergusonom.

Ambasadori Hellbach i Ferguson predali su dr. Lagumdžiji poziv za 6. godišnju Konferenciju ministara vanjskih poslova Jugoistočne Evrope koja će 5. novembra 2014. godine biti održana u Berlinu u organizaciji Aspen Institute Germany. Poziv dr. Lagumdžiji za učešće na Konferenciji uputili su ministri vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond.

Dr. Lagumdžija je prihvatio poziv za učešće na Konferenciji i naglasio njen značaj u smislu šire diskusije o aktuelnim operativnim pitanjima i identificiranju puta prema užoj regionalnoj saradnji i integraciji regiona u evropske strukture.

Dr. Lagumdžija je naglasio da je naredna godina ključna za daljnju integraciju BiH i regiona u cjelini. On je naglasio da je nužno da stranke pobjednice izbora u Bosni i Hercegovini  moraju što prije formirati vlast, ne na raspodjeli fotelja, već na platformi provedbe ključnih ekonomskih i socijalnih reformi u Bosni i Hercegovini. To podrazumijeva ne samo ekonomski razvoj i nova radna mjesta već  i ispunjavanje poglavlja 23. i 24. pravnog nasljeđa EU, u borbi protiv borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, te uspostavu efikasnog mehanizma koordinacije i rješavanje provedbe presude „Sejdić-Finci“ u konktestu širih ustavnih reformi.

U tom smislu, od presudnog značaja je novi pristup Evropske komisije prema BiH i zemljama Zapadnog Balkana koji u fokus stavlja pomoć EU regionu u podizanju konkurentnosti, infrastrukturnom povezivanju, unapređenju energetskog sektora, jačanju malih i srednjih poduzeća, reformi pravosuđa i jačanju vladavine prava.  

U ovom kontekstu sagovornici su istaknuli i značaj skupova koji su u proteklom periodu na jednom mjestu okupili zvaničnike zemalja regiona, Evropske unije i zainteresiranih država članica, poput Konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu, sastanka ministara vanjskih poslova zemalja regiona u New Yorku i prošlosedmične konferencije ministara vanjskih poslova i ekonomije u Beogradu.

Dr. Lagumdžija je naglasio da je od velikog značaja što je EU potvrdila svoju odlučnost da se aktivno i intenzivno angažuje u podršci procesu ekonomskih i društvenih reformi na Zapadnom Balkanu, pa tako i BiH, kroz dodatnu podršku projektima regionalne saradnje (1+10 milijardi eura) u oblastima infrastrukture, elektro-energetskog sektora, zapošljavanja, jačanja vladavine prava.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.