Sutjeska

Dr. Denis Bećirović čestitao Dan ustanka protiv fašizma

Smatram da svi organi zakonodavne i izvršne vlasti, zajedno sa najširim krugom nevladinih i drugih organizacija koje baštine antifašizam, imaju historijsku dužnost da reafirmiraju sve vrijednosti antifašističkog pokreta i sve vrijednosti koje su prihvatila savremena demokratska društva koja se temelje na poštivanju ljudskih prava i sloboda

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dr. Denis Bećirović izdao je povodom 27. jula, Dana ustanka protiv fašizma u Bosni i Hercegovini, saopćenje koje prenosimo u cjelosti:

„Vrijednosti koje simbolizira 27. juli i danas imaju svoje veliko značenje, jer nas podsjećaju na općenarodni, izvorni pokret svih naroda i narodnosti BiH, koji su zajedno krenuli u borbu protiv fašizma i okupacije. Bosna i Hercegovina je 27. jula, prije 73 godine, ustala protiv najvećeg zla 20. vijeka, rekavši „ne“, fašizmu, okupaciji i izdaji. Nažalost, nismo dovoljno dobro baštinili tekovine ustanka i uspješne antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu zbog čega njegovo okončanje nije predstavljalo i kraj ratovanja na ovim prostorima. Štaviše, čak i nakon 1995. godine, među stanovništvom naše zemlje još uvijek imamo prisutne pojave raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje i huškanja jednih naroda protiv drugih što je u današnjim uslovima pogodno tlo za razvoj i narastanje fašističkih ideologija. U okolnostima u kojima smo svjedoci povampirenja onih snaga u Bosni i Hercegovini i neposrednom susjedstvu, koje svim silama nastoje prekrojiti historiju minimizirajući ulogu antifašista, pokušavajući da afirmiraju najmračnije ideologije i njihove nosioce, pred sve antifašiste se postavlja imperativ aktivnijeg i snažnijeg očitovanja i suprotstavljanja revizionizmu.

Smatram da svi organi zakonodavne i izvršne vlasti, zajedno sa najširim krugom nevladinih i drugih organizacija koje baštine antifašizam, imaju historijsku dužnost da reafirmiraju sve vrijednosti antifašističkog pokreta i sve vrijednosti koje su prihvatila savremena demokratska društva koja se temelje na poštivanju ljudskih prava i sloboda. Pojave neofašizma, neonacizma i šovinističkih ideologija samo pokazuju da različiti oblici antidemokratskih ideologija nisu nestali i da se danas samo ispoljavaju na drugačiji način. Zbog toga, ali prije svega zbog vlastitih najtežih iskustava, Bosna i Hercegovina trajno i čvrsto mora biti dio savremenog globalnog antifašističkog fronta.

Svim antifašistima Bosne i Hercegovine čestitam Dan ustanka protiv fašizma, 27. juli.“

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.