Dosta je više SDA-ovog licemjerstva, počnite raditi!

U vremenu krize SDP BiH pokušava da, kao odgovorna partija, doprinese rješenjima izbjegavajući svako moguće politikantstvo. Predložili smo kroz svoje savjete za zdravstvo i ekonomiju značajan broj mjera u isključivoj namjeri da pomognemo vladama svih nivoa da što je moguće bolje zajednički odgovorimo na izazove zdravstvene i ekonomske krize s kojom smo se suočili.

Nažalost, dužni smo zbog građana ove zemlje pozvati SDA da se uozbilji i prestane sa svojim licemjernim saopštenjima, te umjesto stalnih najava poteza shvate da su oni vlast i da imaju puni kapacitet i odgovornost da ih planiraju i provode.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je posljednjim istupom prevršio svaku mjeru licemjerstva, pričajući o platama u javnom sektoru. Njega očito drže u izolaciji od istine i činjenica.

Zato želimo podsjetiti predsjednika SDA da je upravo SDA i premijer Fadil Novalić, dolaskom na vlast 2014. godine, povećala grant za političke stranke za 100 posto, koji je prethodno bio smanjen dok je premijer FBiH bio Nermin Nikšić. Njegova stranka je među prvim odlukama koje je donijela 2015. godine vratila privilegije političarima, poput troškova za “odvojeni život”, koji je ranije ukinuo SDP.

SDA je sa koalicionim partnerima nakon izbora 2018. godine povećala plate političarima i administraciji, a to povećanje je samo građane FBiH koštalo 17 miliona KM godišnje. SDA se usprotivila i glasala protiv izuzimanja političara od povećanja plate.

Podsjećamo Bakira Izetbegovića da su zastupnici njegove stranke, odnosno agilni “penzioneri” poput Adila Osmanovića, oborili izmjene zakona kojim bi se ograničila visina otpremnine za političare koje iznose i po 30.000 KM.

Pa zar nije njegova stranka dolaskom na vlast u Kantonu Sarajevo odmah, u jeku pandemije COVID-19, isplatila grantove političkim strankama ili će po ustaljenoj matrici Izetbegović optužiti partnere u vlasti da su to uradili? Također, u jeku pandemije, SDA-ova Vlada Zeničko-dobojskog kantona je pokušala donijeti odluku o isplati grantova političkim strankama.

Njihova međusobna javna iznenađenja o katastrofalnoj raspodjeli novca od strane Vlade FBiH pokazuje da nam je sistem vlasti u potpunom rasulu i po vertikali i horizontali, te da je vrijeme da se podhitno konsoliduju u cilju sinhroniziranog djelovanja svih nivoa vlasti kako bi se pomoglo privredi i radnicima.

Zato pozivamo predsjednika SDA da se suoči sa činjenicama i ostavi licemjerstva. Kako drugačije protumačiti da Vlada koju predvodi SDA u mjerama za zaštitu zdravlja građana, prava radnika, radnih mjesta i privrede nudi “blagu kamilicu”, a onda predsjednik SDA izađe s populističkim mjerama. Pa zašto te mjere ne predloži Vlada pa da ih izglasamo u parlamentima?

Imaju našu riječ da će SDP BiH glasati i dalje principijelno nastaviti voditi svoju politiku kada su plate i privilegije političara u pitanju, jer, za razliku od SDA, mi u SDP svoje stavove potvrđujemo djelima.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu