Saša Magazinović

Doradom zakona do poštivanja državne zastave

Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH danas je na dnevnom redu i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zastavi BiH, koji se odnosi na pravilno isticanja državnih simbola.
Predlagač tih dopuna je SDP-ov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

On je kazao da je intencija zakona da u tehničkom smislu pojasni i na jednom mjestu konačno napiše kako se ispravno postavlja zastava Bosne i Hercegovine. Magazinović smatra da većina koja pogrešno postavlja zastavu radi to iz neznanja, a ne iz nepoštovanja države BiH.

Magazinović je također napomenuo da su, zajedno s predstavnicima Udruženja građana Bosona i Heraldičkog društva BiH izradili zakon kojim rješavaju probleme korištenja zastave “koji se danas pojavljuju”. Izrazio je nadu da neće biti problem da se ove tehničke izmjene usvoje, posebno jer se baziraju na mišljenju struke, a ne na nečijem proizvoljnom mišljenju.

Po njegovim riječima, kad bi se naplaćivale kazne za pogrešno istaknutu zastavu “mi bi skupili novca više nego što ćemo skupiti akcizama, jer je teško naći ispravno postavljenu zastavu”.

– Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zastavi BiH, koji je prilično jednostavan, ali izuzetno precizan. Dodajemo član koji kaže da se zastava BiH u pravilu ističe i koristi u svom normalnom horizontalnom položaju, što znači da su bijele zvijezde bliže jarbolu, a jarbol je uvijek sa lijeve strane. Drugi stav kaže da se državna zastava može isticati i vertikalno, da se iz normalnog horizontalnog položaja u vertikalni položaj dovodi rotacijom s lijeva na desno u pravcu kretanja kazaljke na satu – pojasnio je Magazinović, prenosi agencija Patria.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.