Doprinose vezati uz minimalnu, a ne prosječnu platu u FBiH i smanjiti namete obrtnika

Obrtnička komora Federacije BiH negoduje povodom povećavanja osnovice za obračun doprinosa obrtnicima, zbog čega su uputili mnogo dopisa nadležnim institucijama i tražili da se ovakav obračun promjeni, međutim, bez ikakvog odgovora.

Senaid Begić, zastupnik SDP-a, je na jučerašnjoj sjednici PD Parlamenta FBiH, uputio inicijativu za izmjene i dopune Zakona o doprinosima u dijelu vezivanja obračuna doprinosa sa prosječnom bruto platom u FBiH.

” Smatramo da se Zakon mora promijeniti na način da se doprinosi vežu uz minimalnu platu u FBiH, a ne uz prosječnu, kako je to regulisano važećim zakonskim propisima. Naime, iznos doprinosa koje obrtnici plaćaju porastao je za više od 20KM, i stavio ih u još nepovoljniji položaj. Povećanje doprinosa se odnosi na slobodna zanimanja, samostalnu djelatnost obrta ili srodne djelatnosti te djelatnost u poljoprivredi i šumarstvu. Oporezivanje obrtnika direktno je povezano s prosječnom bruto platom. Stopa doprinosa je 41,5 posto, a na raniju osnovicu doprinosi za obrtnike su bili 647, 40KM. Po novom, iznose 667, 74 KM“, kazao nam je Begić.

Begić pojašnjava da se ovakav Zakon mora mora pod hitno uskladiti s realnim ekonomskim pokazateljima iz prethodne godine u privredi, kada smo imali pad privrednih aktivnosti, povećan broj otkaza i zatvaranje firmi u privatnom sektoru.

Dakle, u 2021. godini obrtnici će plaćati 89,23 KM više nego u 2016., na mjesečnom nivou, samo zbog rasta prosječne plate u FBiH.

” I bez pandemije, ovaj se Zakon morao izmijeniti. Mikro biznisi, među koje spadaju i obrtnici, imali su i imat će najveće poteškoće u poslovanju, shodno recesiji. Ne zaboravimo da obrtnici zapošljavaju 12 posto radnika u FBiH. Stoga je bitno odmah i bez odlaganja raditi na izmjeni ovog Zakona i rasterećenju obrtnika od dodatnih nameta“, rekao nam je Begić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu