Dr. Lagumdžija – Maçães

Donatorska konferencija treba otvoriti takmičenje u rješavanju problema obnove BiH

Glavne teme razgovora bile su pripreme za predstojeću Donatorsku konferenciju, evropske integracije Bosne i Hercegovine i mogućnosti za unapređenje bilateralne i multilateralne saradnje Bosne i Hercegovine i Portugala

SlikaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je 7. jula 2014. godine u Sarajevu sa državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Portugal Brunom Maçãesom, koji boravi u posjeti zemljama regiona.

Glavne teme razgovora bile su pripreme za predstojeću Donatorsku konferenciju, evropske integracije Bosne i Hercegovine i mogućnosti za unapređenje bilateralne i multilateralne saradnje Bosne i Hercegovine i Portugala.

Na početku razgovora dr. Lagumdžija je izrazio zahvalnost Vladi Portugala za ukazanu humanitarnu pomoć stanovništvu u katastrofalnim poplavama pogođenim područjima u BiH, te sagovornika upoznao sa razmjerama nastale štete i procjenama potreba za obnovu i rekonstrukciju. Naglasio je da prema preliminarnim procjenama, koje su urađene prema najvišim međunarodnim standardima, štete iznose oko 4 milijarde KM, što je oko 16% BDP-a BiH.  Naglasio je da našoj zemlji predstoji faza obnove u kojoj će prioritet biti popravak stambenih jedinica, mostova, cesta, javnih ustanova, kao i pomoć privrednim subjektima kako bi se sačuvala radna mjesta, a kroz proces obnove i rekonstrukcije zemlje otvorila i nova, te da naša zemlja bez međunarodne pomoći neće moći sama sanirati nastale štete.

Dr. Lagumdžija je sagovornika upoznao sa intenzivnim pripremama za održavanje Donatorske konferencije za BiH i Srbiju (u organizaciji EK, Republike Francuske i Republike Slovenije), koja će se biti održana 16. jula u Briselu u cilju prikupljanja dodatne finansijske pomoći za opravak i obnovu, kao i jačanja saradnje u prevenciji prirodnih katastrofa u regiji i izrazio nadu da će uspjehu konferencije aktivan doprinos dati i Portugal. Naglasio je da donatorska konferencija treba otvoriti takmičenje u rješavanju problema obnove BiH.

Tokom razgovora o procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji dr. Lagumdžija se zahvalio na podršci Portugala, te pozdravio zaključke Vijeća EU za vanjske poslove iz aprila ove godine koji se odnose na BiH i koji otvaraju novi pristup u pogledu ekonomskog i socijalnog razvoja BiH, ali i stvaranja preduvjeta za provođenje strukturalnih reformi. Između ostalog je ocijenio da će „Sporazum za rast“ (Compact for Growth) dati podsticaj provođenju potrebnih ekonomskih reformi i otvaranju novih radnih mjesta.

Dr. Lagumdžija je posebno naglasio potrebu da se nakon predstojećih oktobarskih izbora radi na širim strukturalnim i ustavnim reformama u našoj zemlji u pravcu osiguranja funkcionalnije države, uključujući i provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“, uz punu uključenost ključnih aktera međunarodne zajednice.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.