Zekerijah Osmić

Donacija obavezuje da dodijeljene zadatke izvršavamo još profesionalnije, odgovornije i kvalitetnije

Oružanim snagama BiH uručena je donacija od strane Vlade SAD-a koja se sastoji od vojno-komunikacijske opreme u vrijednosti od 4, 184.509, 27 USD, a putem FMS (Foreign Military Sales) programa za MO BiH.

Slika

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš, sa saradnicima, prisustvovali su 22.01.2014. godine, u kasarni OS BiH „Rajlovac“ kod Sarajeva na svečanoj ceremoniji primopredaje doniranih sredstava od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH uručena je donacija od strane Vlade SAD-a koja se sastoji od vojno-komunikacijske opreme u vrijednosti od 4, 184.509, 27 USD, a putem FMS (Foreign Military Sales) programa za MO BiH.

U ime Vlade Sjedinjenih Američkih Država ceremoniji su prisustvovati otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH gospodin Nicholas Hill, brigadir Scott Miller, vojni ataše SAD u BiH, pukovnik John Frick, šef Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u BiH i gosp. Vanja Šantić, FMS program menadžer u Uredu za odbrambenu saradnju.
Prisutnim na ceremoniji primopredaje obaratili su se ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i Nicholas Hill, otpravnik poslova Ambasade SAD-a u Sarajevu.

U svom obraćanju ministar Osmić je kazao da je Program vojne pomoći Vlade SAD-a najznačajniji program strane vojni pomoći Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, kojim se od njegovog pokretanja do sada realiziralo preko 20 različitih programa pomoći čija je ukupna vrijednost iznosila preko 65 miliona američkih dolara.
Ministar je posebno istakao značaj uručene donacije i kazao kako ona za komandni kadara OS BiH predstavlja izazov i obavezuje ih da dodjeljene zadatke izvršavaju još profesionalnije, odgovornije i kvalitetnije.
Ministar Osmić se ovom prilikom zahvalio Vladi SAD-a na nesebičnoj i svestranoj pomoći i posebno naglasio da su Sjedinjene Države naš najznačajniji i najvažniji partner u mnogim procesima, a ne samo u oblasti odbrane.

Ministar je u svom govoru ovu donaciju okarakterisao kao podršku naših američkih prijatelja nastojanjima naše zemlje da izgradi kredibilne, relevantne i funkcionalne institucije u svrhu učvršćenja naših napora na putu prema NATO-u i Evropskoj uniji.

Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš je u svom obraćanju medijima kazala da je u vremenu reduciranih budžeta ovakva vrsta donacije od izuzetne važnosti za OS BiH, što će svakako ojačati njihove kapacitete i sposobnosti u izvršavanju zadataka u misijama podrške miru, prilikom pomoći civilnim strukturama u slučaju prirodnih i drugih katastrofa i nesreća i u oblasti deminiranja.

Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u Sarajevu NJ.E. Nicholas Hill je u svom obrćanju kazao da će donirana oprema omogućiti Oružanim snagama da djeluju u vezi sa nekoliko posebnih ciljeva vezanih za partnerstvo sa NATO-om, čime će podržati napredovanje BiH ka euroatlantskim integracijama. Što je možda još važnije, ova donacija će poboljšati kapacitete Ministarstva odbrane da reaguje i da provodi misije koje se tiču potreba građana BiH.

On je naglasio da kao što su i Oružane snage i Ministarstvo odbrane BiH i dalje posvećeni svim građanima BiH, Sjedinjene Države nastavljaju svoje opredjeljenje da daju podršku Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH.

„Pošto su naši ciljevi isti – služiti građanima i ući u NATO, očekujemo da će naša saradnja biti duga i plodna“, kazao je gospodin Hill na kraju svoga obraćanja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.